Blog 3.De volgende stappen.

In de afgelopen 10 dagen is er goed overleg gepleegd met FarmFood zoals verteld in de vorige blog.
De uitslag is als volgt:

1. CloudFlare word uitgeschakeld (inmiddels gebeurd) zodat er verbinding gemaakt kan worden met de nieuwe database server.
2. Er word een nieuw beveiligings certificaat (SSL) besteld en geïnstalleerd (inmiddels gebeurd).
3. Beveiligings-beleid van de server van hondenforum en van de nieuwe database server worden onder de loep genomen i.v.m. vele spambots e.d. die geweerd werden door CloudFlare.
4. De door de “gebruikers” voorgestelde “eis” om het oude forum terug te zetten, heeft FarmFood afgewezen. Zij zien hier niks in en is technisch lastiger dan ik zelf voor ogen had (iets vergeten in mijn calculatie)

Wat zijn de volgende stappen?
Na de eerste testen of de verbinding goed tot stand komt zijn er een aantal zaken aan het licht gekomen die eerst opgelost moeten worden.
1. De verbinding tussen de server van hondenforum en de database server loopt nog niet over een beveiligde verbinding.
2. De volgorde van de data-regels uit de tabel met berichten, zit een fout in. (verder info hieronder).
3. FULL TEXT SEARCH (de zoekfunctie indexering) is daardoor (punt 2.) ook corrupt en moet opnieuw uitgevoerd worden nadat punt 2. opgelost is.

Info punt 2.
De tabel met berichten is opgebouwd uit diverse kolommen. Een daarvan en welke betrekking heeft met dit probleem is ‘post_id’. Deze bepaald de volgorde van de berichten in een topic. Elke keer als er een bericht geplaatst word, dan hoort ‘post_id’ automatisch het opvolgende nummer na de laatste ‘post_id’ in te vullen.
Dit word geregeld door een INDEX functie die dat bijhoud. Ergens is daar iets misgegaan waardoor de INDEX denkt dat hij geëindigd is op nummer 5486522 terwijl dit nummer 6203230 moet zijn. Hierdoor ontstaat er een fout als er een nieuw bericht geplaatst word. Dit nummer in ‘post_id’ is uniek en kan maar 1 keer gebruikt worden. Als ik ook kijk naar de laatste regels die in de nieuwe database staan, staan daar andere regels dan in de originele database. Hierdoor is het ook niet mogelijk om de INDEX opnieuw te genereren of te veranderen. Het enige is om de database opnieuw te importeren en monitoren en desnoods ingrijpen op het moment dat dit fout gaat.

Hoe lang gaat dit duren?
Ik trek voor alle 3 de punten een volledige week uit.
Zoals ik al eerder heb verteld doe ik dit tussen werk en privé leven door en ik trek voor deze punten in totaal een volledige week voor uit. Database importeren is een tijdrovende klus met 6.203.230 regels en omdat er gemonitord moet worden wil/kan ik deze niet in de achtergrond laten draaien. De beveiliging (punt 1) kan op een ander tijdstip gebeuren.
Note: Ik wil hiermee niet zeggen dat het forum na deze week ook meteen weer actief is. Het word weer testen en kijken of alles goed gaat zodat we door kunnen naar de eind-fase.

Gebeurtenissen in de afgelopen week.
Zoals iedereen wel meegekregen heeft in de afgelopen week op Facebook en in de reacties hier op de blog, denkt een kleine groep mensen dat ze druk kunnen uitoefenen in mijn werkzaamheden, of naar FarmFood toe. Ik, mijn partner en de moderators krijgen een bak shit over ons heen gestort waar je U tegen zegt. Ikzelf heb hier niet zo een probleem mee. Dit soort mensen neem ik zeker niet serieus en ze maken zich drukker over mij dan ik over hun. Ik heb dit wel allemaal moeten melden aan FarmFood. Of ze er iets mee (willen) doen is aan hun.

Ook word er door het groepje beweerd dat ik niet capabel ben om deze werkzaamheden uit te voeren en dat ik maar moet toegeven dat het ‘boven mijn pet gaat’. Ik ben slechts maar een ‘sleutelmaker met lom opleiding’ die op 3 hoog woont tussen de waslijnen en schotels met onderdanen… Even rectificeren: Ik ben Autosleutel Specialist, dit is heel wat anders dan een ‘simpele’ sleutelmaker. LOM school klopt maar ik zie niet in waarom dit een probleem zou zijn.. Mijn vervolgopleiding was HAVO.. En we wonen op 1 hoog, niet 3 hoog en de enige onderdanen die ik heb zijn in de vorm van een collectie Minion-figuren die ik spaar…

Daarnaast was ik 8 toen ik voor het eerst in aanraking kwam met een PC, had ik de op de LOM school de verantwoording over de leer-computers in de 12 klassen (installeren, programmeren en onderhouden), was 12 toen ik mijn eerste website lanceerde en begon met 14 interesse te wekken voor beveiligingen testen/hacken.
Op mijn 17e begon ik met een aantal vrienden onze eigen Hosting-service & webdesign gericht op chatnetwerken, online game servers zoals Counter Strike, Torrent-sites en nieuwsgroepen. Dit allemaal parttime naast mijn gewone werk. Na 5 jaar en op de hielen gezeten door Stichting Brein vanwege de Torrent-sites zijn we hier mee gestopt. Ik ben daarna doorgegaan met de ‘normale’ klanten (onder anderen een aantal middelgrote webshops) waarvan ik tot nu toe nog een aantal als klant heb op een aantal servers. Ook in de afgelopen 8-10 jaar ben ik moderator/ontwikkelaar geweest op het forum van de Fiat Panda Club wat ook draait op PHPBB zoals het hondenforum. Hier werden wel de updates tijdig uitgevoerd en onderhoud gepleegd.

Twijfel ik over mijn kunnen? Nee, dat doe ik zeker niet. Heb ik mij ‘vergist’ in de klus? Nee ook niet. Met de informatie die er beschikbaar is, de nieuwe server en de kennis die vergaard is voordat ik begon met het opzetten van het testforum zou het goed moeten lukken. Helaas zijn er verborgen gebreken/incidenten aan het licht gekomen die de voorgang niet hebben bevorderd. Ook waren deze problemen (grote van de database, oude server en forum software) niet aangegeven in de documentatie over het upgraden, discussie fora’s en andere informatiekanalen. Door de gebrek aan informatie moest/moeten er dus oplossingen bedacht worden die nog niet door anderen bedacht of uitgevoerd zijn tot de juiste oplossing gevonden is.
Geef ik de brui er aan? Nee, zeker niet op het punt waar we nu staan en er nog een paar opties mogelijk zijn.

Afgelopen week heeft de vriend van Nakisha (Valheru) via de blog een aantal tips aangedragen en meegedacht.
Daarna hebben we via een chat met elkaar verder gesproken en informatie uitgewisseld omtrent het hele gebeuren. Dit was een leuk gesprek en we hebben een beetje dezelfde achtergrond. Hij heeft in al de jaren een goede naam op internet opgebouwd en is bezit uitgebreide technische kennis in diverse takken van serverbeheer en programmeren. Zijn input was goed en leuk om iemand te hebben die op dezelfde lijn zit als ik. We hebben afgesproken dat we wat meer contact houden achter de schermen. Het is wel zo dat hij niet achter mijn ‘vodden’ aan zit zoals op Facebook geroepen word maar een extra informatie kanaal. Mijn dank aan hem is groot.

Dus al met al kunnen we weer verder en ben ik ondertussen bezig met de punten die genoemd zijn.
De planning is volgend weekend weer een blog-update te doen, of als er in de tussentijd iets te gebeuren staat in welke vorm dan ook, communiceer ik dat hier.

38 reacties op “Blog 3.De volgende stappen.”

 1. Heel veel succes en neem er vooral je tijd voor hoor. Waar mensen zich al niet druk over kunnen maken. Ik snap dat je je ergens geroepen voelt om jezelf te verantwoorden. Maar in mijn optiek is dat nergens voor nodig. Bizar hoe mensen reageren.

 2. Bedankt!

  Ik vergeet er nog even bij te zetten dat er nog ‘geklaagd’ word over moderatie van de reacties hier op de blogs. Eerst moest ik elk bericht handmatig goedkeuren. Heb ik ook gedaan op 1 na dat was een dubbelpost en die is dus in de prullenbak beland. Nu is gewoon iedereen vrij om te reageren en hoeven niet goedgekeurd te worden.

 3. Ik vind je geweldig Bero! ^_^ Je omgang met alle kritiek is echt keurig, petje af. Ik hoorde dat Valheru het gesprek ook leuk had gevonden en ik vind het fijn te horen dat jullie dit allebei als positief hebben beschouwd.

  Mocht ik in mijn bewoording de indruk hebben gewekt dat hij je “achter de vodden zou zitten” dan bij deze mijn excuses, want ik wist dat er gewoon overleg plaatsvond.

  Ga zo door! Succes!!

 4. Klinkt goed Bero, de zeiksnorren gewoon lekker negeren en die gaan met het project zoals jij het goed acht is meestal de beste keuze 😉
  Ik hoop dat je er uit komt een ik vond/vind het zeker leuk om mee te denken over zoiets. Succes verder een als je hulp nodig hebt of even wilt brainstormen dan weet je me te vinden.

 5. Je bent nog steeds lief.
  Je doet zoveel moeite om ons een lekker werkend forum te geven.
  En natuurlijk, ook ik mis het best maar de gedachte dat het terugkomt, houd me op de ben:-)

 6. rustig aan en breek het lijntje niet, zei mijn oma altijd. azijnzeikers heb je nu eenmaal overal. je weet dat in nederland heel veel beste stuurlui aan de kant staan 😉

 7. Thom van Kordenoordt

  Hoi Bero,
  Dankjewel voor de update, wat een monsterlijke klus is het uiteindelijk geworden, maar ik hoop dat er licht is aan het eind van de tunnel. Succes met de (hopelijk) laatste loodjes.
  Natuurlijk mis ik het forum ook en hoe ! Maar als deze klus achter de rug is dan hebben we naar alle waarschijnlijkheid de komende (tig) jaren een goed werkend en snel forum. Zet ‘m op !!

 8. “en de enige onderdanen die ik heb zijn in de vorm van een collectie Minion-figuren die ik spaar…”
  Ik ga *stuk*, hahaha! Hang in there Bero, hopelijk gaat het nu een beetje vlotten en dan zijn we weer spik en span met het forum. 🙂

 9. Dank je wel voor je update🙏

  Goed dat je je niet op de kop laat zitten 🤗 en dat je niet opgeeft! Ondanks het groffe taal gebruik op Facebook 😉 Je moet maar zo denken jij hebt tenminste het fatsoen om netjes te blijven 🙏

  We moeten gewoon nog even doorbijten.

 10. Mijn complimenten hoe je er mee omgaat, dat azijn gezeik zijn altijd dezelfde personen die denken alles te weten. Laat je niet opjagen en hoop dat de problemen straks opgelost zijn, diepe buiging voor je inzet.

 11. Gerja (under the red sky)

  Dit zijn toch positieve ontwikkelingen. Fijn dat het de goede kant op lijkt te gaan. Succes en veel dank voor je inspanningen tot nu toe!

 12. Ik sluit me aan bij de rest hier, fijn dat je er zoveel werk in steekt. De situatie waarin ‘ons’ forum verkeert is redelijk uniek begrijp ik, dat zal op zich ook wel een interessante uitdaging zijn om alles dan toch weer op z’n plek te krijgen.

  En de azijnzeikers, tja, wellicht hebben die gewoon last van onthoudings- of afkickverschijnselen omdat ze de reltopics op het HF missen. Ze zouden ook Twinkeltje kunnen vragen of er een relrubriek op het noodforum kan komen. Een soort rookhok voor de rellers 😉

  1. Dat soort mensen komen daar gewoon niet. Reageren ook alleen op Facebook en niet hier omdat ze denken dat berichten gemodereerd of gecensureerd worden wat helemaal niet zo is. Maar ik kan echt niet wakker liggen over de dingen die ze roep-toeteren. Ze doen hun best maar. Ik slaap er geen minuut korter door..

 13. Fijn dat er weer een update is. Ik heb geen idee waar je het over hebt, gaat mijn pet allemaal te boven, mij te technisch. Ik begrijp alleen dat je er een hele klus aan hebt en er nog druk mee bezig bent. Dank daarvoor. Ik ben blij dat je dit voor ons wilt doen!

 14. Ik kan bijna niet geloven wat ik lees en ben blij dat ik van al die Facebook-taferelen niets meegekregen heb. Gelukkig gaat het om een kleine groep mensen en laat je je niet gek maken door hen. Je had vast al wel de waarschuwing gekregen dat je een dikke huid moet hebben? Ik vind het fantastisch dat iemand de moeite neemt om alles goed in orde te krijgen en zich daarbij niet uit het veld laat slaan. En nu maar hopen dat de rest iets voorspoediger verloopt. Succes nog!

 15. Wat fijn dat het de goede kant op lijkt te gaan. Het is idd nog een flinke klus als ik het zo lees.

  Wens je heel veel succes en dank je voor je inspanningen.

 16. Bedankt voor de update! Fijn dat er vorderingen zijn. Weer een stapje dichterbij het nieuwe forum.

  Zo’n uitgebreide verantwoording over wie je bent, ben je uiteraard niemand verschuldigd!

  Veel succes met de werkzaamheden.

 17. Wat een klus en wat een kei ben jij dat je die klus wil/gaat klaren. Diepe buiging voor jou ook omdat jij zo goed in staat bent suiker in de azijn te gooien. Chapeau.

 18. Wat een klus zeg.
  Maar gelukkig geef je niet op en lijkt het erop dat er straks weer een fijn werkend forum terug komt.
  Alvast bedankt voor je vele werk en succes nog.

 19. Top bezig! We wachten rustig af hoe het gaat.
  Voor Secret Santa hebben we inmiddels een oplossing gevonden, met veel creativiteit komen we er gewoon wel.
  Think Positive!

  NB: vreselijk dat mensen zich zo uitgelaten hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *