Blog 4. Testing testing one, two, one two

Afgelopen weekend ben ik bezig geweest met het aanpakken van de punten

1. De verbinding tussen de server van hondenforum en de database server loopt nog niet over een beveiligde verbinding.
2. De volgorde van de data-regels uit de tabel met berichten, zit een fout in. (verder info hieronder).
3. FULL TEXT SEARCH (de zoekfunctie indexering) is daardoor (punt 2.) ook corrupt en moet opnieuw uitgevoerd worden nadat punt 2. opgelost is.

Zondag ben ik bezig geweest om eerst de database fout te repareren door het opnieuw importeren van de database. Dit ging sneller dan verwacht en de tabel is ook goed terug gekomen en klopt. Daarna aan de slag gegaan om de database server te koppelen met het forum en meteen gezorgd dat dit over een beveiligde verbinding loopt. Dit werkt ook goed en daarna is het de beurt geweest aan de zoekindexering. Deze had wel lang tijd nodig (zo en 6 uur) en deze was in de loop van de maandag ochtend klaar.

Na zelf het een en ander getest te hebben, stond er zelfs weer een nieuwe forum-software update klaar die 6 november uitgekomen is. Eerst weer een complete back-up gemaakt en de update uitgevoerd en wat instellingen aangepast.

Gisteren avond om 20:00 hebben we met een stuk op 8 gebruikers het forum getest. Ik heb hier de opdracht gegeven zo veel mogelijk server belastende acties uit te voeren zoals het veel en snel doorklikken van grote topics, nieuwe onderwerpen en reacties. De test was voornamelijk om te testen of de server belasting grote pieken liet zien. Dit was niet het geval en de server bleef goed stabiel.

De blauwe lijn op het einde zijn de uren voor de test
De piek op het einde tijdens het testen.

Na de test zijn er nog een aantal puntjes naar boven gekomen waar nog aan gesleuteld moet worden.
Zo werkt de zoekfunctie nog niet optimaal en bij grote verzoeken (woorden die heel vaak voorkomen) kan het bij sommige resulteren dat de pagina blijft laden en het erg lang duurt voordat er een resultaat naar boven komt.
Als de zoekopdracht vroegtijdig word gestopt door bijvoorbeeld naar een andere pagina op het forum te gaan, blijft het forum een aantal minuten traag werken en vervolgens werkt het weer normaal. Overigens hebben gebruikers die op dat moment op het forum zitten daar geen last van. zo kon ik gewoon zoeken op ‘Jack Russell’ wat meer dan 5000 resultaten gaf en ook redelijk snel was terwijl een andere gebruiker zat te kijken naar een pagina die bezig was met laden. Onderzocht word nu waar dit probleem vandaan komt. Waarschijnlijk heeft dit te maken met instellingen op de server zelf.

Een volgend ‘probleem’ zijn de cijfers van de geplaatste berichten door gebruikers. In het profiel van een gebruiker word een ander aantal berichten weergegeven dan als je gaat zoeken naar de gebruikers. Dit zal ergens een synchronisatie foutje kunnen zijn. Wel uitgezocht welke berichten aantal nou juist was en dat is het aantal bij het zoeken naar de berichten. Dit is een vaker voorkomend probleem dus dat gaan we proberen op te lossen. Gelukkig heeft het niet te maken met missende berichten. In het beheer panel van het forum zit een synchronisatie functie die eens in de zoveel tijd gedaan moet worden en dat is denk ik in de afgelopen jaren weinig tot niet gedaan. Verder onderzoek volgt nog.

Al met al een geslaagde test en het doel wat er was (de server belasting flink omlaag brengen) is gelukt. Daar ben ik erg blij mee en als de andere problemen opgelost zijn, hebben we weer een goed werkend forum.

Ik hou de vooruitzichten die ik had (ongeveer een week) op dit moment gewoon aan zodat ik alles goed uit kan zoeken en testen en misschien dat Valheru nog wat tips heeft maar daar neem ik apart contact voor op.

Bero

13 reacties op “Blog 4. Testing testing one, two, one two”

  1. Goed dat het nu zo positief verloopt! En goed dat je ook doorzet. Dit was niet eventjes een werkje maar een hele klus. Fijn dat je ook hulp helpt, 2 zien altijd meer dan 1.
    Bedankt in ieder geval voor jouw inzet 👍🏻.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *