Ster topic:

Kijk je naar goedkopere alternatieven voor je hond nu alle de prijzen zo uit de bocht vliegen?
Ster topic! [url=https://www.hondenforum.nl/plaza/viewtopic.php?t=338121]Klik hier om te reageren


Ben je nieuw en wil je een account maken? Klik hier!
Een (zeer) beknopte handleiding voor nieuwe leden vind je hier: Klik!
Het hondenforum team stelt zich hier voor: Klik!


Laatste wijziging 23-03-2022
Wil je deze forummededeling niet meer zien? klik dan rechtsboven in dit vak

Introductie Dogdance

Moderator: moderatorteam

Gebruikersavatar
Minna
Zeer actief
Berichten: 723
Lid geworden op: 23 jun 2010 14:54
Mijn ras(sen): Hollandse herder, mechelse herder, hollandse smoushond
Aantal honden: 8
Locatie: Twist
Contacteer:

Introductie Dogdance

Ongelezen bericht door Minna »

DOGDANCE


Dogdance combineert gehoorzaamheid/ obedience met sprongen, bewegingen, diverse posities, afstandswerk en ritme van muziek.
Dogdance kan je vergelijken met kür op muziek bij paarden. Of met kunstrijden (schaatsen).
Aantrekkelijk zijn voor publiek is wel een jureringskriteria, dus de routine moet wel enige entertainment bieden, maar dat wil niet zeggen dat het over-the-top of lachwekkend moet zijn.
De routine mag daadwerkelijk gebaseerd zijn op een dans (bvb wals, tango oid) maar dit is niet verplicht. Ook een skit-routine is mogelijk, dan beelden de hond en handler een verhaal uit. Ook hier moet het ook wel passen bij de muziek!

Vaak wordt er een vergelijking getrokken met circus, dit is niet juist.
Hond aankleden/ schminken is absoluut niet toegestaan. Een decoratieve halsband mag, mits deze bij de routine past en de hond niet hindert.
Bij dogdance is een gemotiveerde, vrolijke hond die snel commando’s opvolgt belangrijk.
Daarom is het heel belangrijk dat alles in kleine stukjes goed wordt aangeleerd en dat er aandacht wordt besteed aan veel belonen en de timing er van.
Andere veel gehoorde argument om geen dogdance te doen is dat mensen de hond niet zo lang op de achterpoten willen laten werken.
Op de achterpoten staan/ lopen is maar een oefening binnen de tientallen, of zelfs honderden, die je binnen dogdance kan gebruiken. Je kan dus een wereldtop-routine zien zonder dat de hond ook maar een pas op zijn achterpoten doet.
Sterker nog; teveel herhaling wordt door een jury afgestraft, dus teveel het zelfde laten zien brengt de punten omlaag.

Basisoefeningen zijn o.a een rondje om de baas heen draaien, weaven door de benen van de handler, over de handler of een attribuut springen, rollen, achteruit lopen, pootje geven, rondje om de eigen as draaien, buiging, zitten met opgeheven voorpoten.
Meer gevorderden moves zijn zijwaarts lopen, achterpoten optillen, pootjes kruisen, kruipen, links en rechts kijken, alles in 2 richtingen uitvoeren, op afstand werken, handstand en combinatieoefeningen uitvoeren (bvb een attribuut vast houden en tegelijk rondjes draaien), achteruit om handler of attribuut circelen.

De sport dogdance heeft twee onderdelen, namelijk Heelwork To Music en Canine Freestyle.
In beide onderdelen is de bedoeling dat de combinatie hond/ handler een rytmische geheel presenteren die is opgebouwd van attente, vrolijke volgwerk en aan diverse oefeningen. Daarbij wordt gelet aan de gelopen lijnen, uitvoering van de oefeningen, hoeveelheid en variatie van oefeningen en posities, gebruik van muziek (tempo/ thema/ tekst), blaffen (wordt afgestraft) en kwaliteit van de choreografie en de overgangen van een naar de andere oefening/ positie. Dit moet zo vloeiend mogelijk gebeuren!

De extra uitdagingen bij dogdance-sport zijn dat er zijn geen verplichte oefeningen, iedereen is vrij zijn of haar muzikale voorkeur en de voorkeur aan oefeningen en posities in het routine te verwerken.
De handler is dus niet alleen de handler, maar ook choreograaf, stylist etc etc!
In Nederland kan men wedstrijden lopen bij de FHN ( www.fhn.nl), bij de NDDB ( www.nddb.nl) en bij de WCFO ( www.worldcaninefreestyle.org) .
Bij de WCFO is het ook mogelijk om dmv videowedstrijden competitie aan te gaan met handlers uit Japan, Australia, USA, Canada, Israel etc.
Hoe hoger een combinatie loopt in de klasses (Beginners, Novice, Intermediate, Advanced, Champion) hoe meer er van de combinatie wordt verwacht.
De routine moet langer, en de hond moet uiteindelijk aan alle 4 kanten (links, rechts, voor, achter) van de handler kunnen werken. Ook is afstandswerk gewenst bij de Freestyle en de fysieke aanwijzingen moeten minimaal zijn. Uiteindelijk moet de hond dus op subtiele stemcommando’s de oefeningen uitvoeren.

Bij beginners niveau moet de hond bvb op minimaal twee kanten werken (bvb voor de handler en links van de handler) en aantal basisoefeningen laten zien, waarbij het geven van handsignalen nog is toegestaan. Muzieklengte is (afhankelijk van organisatie) tussen 1.30 min en 2.45 min.
Kostuum is ook een deel van dogdance. Deze zou eigenlijk netjes moeten zijn, passend bij de muziek en thema, de hond niet overschreeuwen en niet overdreven.
Zelfde geldt voor attributen; deze moeten een daadwerkelijke deel zijn van de routine, en ze moeten ook meerdere malen op diverse manieren gebruikt worden door het team.
Vaak is het hierbij ook zo dat minder is meer!

Ringgebruik wordt ook beoordeeld. Ring moet minimaal 12 x 15 meter zijn, grote honden moeten 75% van de ruimte benuttigen, kleine honden 50%.
Dit om te voorkomen dat het routine alleen uit “trucjes laten zien” bestaat.

Bij Heelwork ligt het zwaartepunt op de zogenaamde positiewerk. De hond moet attent en zo dicht mogelijk bij de handler volgen in allerlei verschillende posities. De hond en handler moeten als eenheid door de ring bewegen. Er mag geen afstand komen tussen hond en handler.
Dit zijn o.a links volgen, rechts volgen, voor de handler met de linker-of rechterkant van de hond naar de handler gericht etc etc.
Moeilijkheidsgraad wordt bepaald door tempowisselingen, wendingen, achteruit lopen en zijwaarts lopen en door de moeilijkheidsgraad van de posities zelf.
Achter is bvb moeilijker dan voor de handler.
Binnen de Heelwork zijn er wat diverse reglementen met diverse organisaties. FCI regelement erkent 10 heelwork-posities, allemaal parallel aan de halndler, en ook onder de handler.
WCFO erkent 16 Heelwork-posities, ook de face-to-face of hond facing away from the handler posities.
Voor een overzicht over hoe de posities er uit zien, zie www.nddb.nl , reglementen, bijlage HTM posities.
Veel gebruikte afkortingen;
WCFO = World Canine Freestyle Organization
NDDB= Nederlandse Dog Dance Bond
FHN = Federatie Hondensport Nederland
HTM = Heelwork To Music
MF = Musical Freestyle
PP = Promotiepunt
Leg = Promotiepunt van de WCFO
Op websites van NDDB en FHN is er informatie te vinden over de hondenscholen die Dogdance lessen geven. Naast gewone lessen worden er ook steeds meer seminars en workshops georganiseerd. Op deze sites kunt u ook de wedstrijkalenders zien, en zo kunt u een kijkje nemen bij een wedstrijd en praten met de deelnemers over hun ervaringen binnen de dogdance sport.
Gebruikersavatar
Frouke
Zeer actief
Berichten: 484
Lid geworden op: 09 mar 2011 08:25
Mijn ras(sen): Jack Russell en Border Collie
Aantal honden: 2

Re: Introductie Dogdance

Ongelezen bericht door Frouke »

Leuk stukje! :ok:
Gebruikersavatar
jumper
geregistreerd lid
Berichten: 10
Lid geworden op: 23 okt 2012 13:18
Aantal honden: 1

Re: Introductie Dogdance

Ongelezen bericht door jumper »

Wat ontzettend leuk dit :) Ik had hier nog nooit van gehoord
Plaats reactie

Terug naar “Dogdance en Frisbee”