Ster topic:

Kijk je naar goedkopere alternatieven voor je hond nu alle de prijzen zo uit de bocht vliegen?
Ster topic! [url=https://www.hondenforum.nl/plaza/viewtopic.php?t=338121]Klik hier om te reageren


Ben je nieuw en wil je een account maken? Klik hier!
Een (zeer) beknopte handleiding voor nieuwe leden vind je hier: Klik!
Het hondenforum team stelt zich hier voor: Klik!


Laatste wijziging 23-03-2022
Wil je deze forummededeling niet meer zien? klik dan rechtsboven in dit vak

Soft Coated Wheaten Terrier

Wat is dat nu voor een ras?

Moderator: moderatorteam

Gebruikersavatar
M@scha
Zeer actief
Berichten: 40674
Lid geworden op: 19 nov 2003 11:25
Mijn ras(sen): Labraque
Aantal honden: 1
Locatie: Groesbeek

Soft Coated Wheaten Terrier

Ongelezen bericht door M@scha »

Afbeelding
De Wheaten is een attractieve, goed gebouwde, geharde hond; de impressie gevens van "agile strength and power". Hij heeft een rijke, zijdeachtige vacht met een warme honingkleurige gloed die zich ontwikkelt naarmate de hond volwassen wordt.



Verder is de Wheaten ook een intelligente hond. Hij is op zijn best als lid van zijn huisgezin. Zijn "happy-go-lucky" karakter maakt dat hij zich goed kan aanpassen zowel aan de stad als aan het platteland.



Zijn vacht, waaraan hij zijn naam ontleent, verhaart niet zoals bij de meeste andere rassen. Het dode haar moet er wel uitgekamd worden door regelmatige vachtverzorging.



Door zijn oorspronkelijke werk (jacht op de das, verdelging van ongedierte) is hij een eigenzinnige hond. Een consequente opvoeding is dan ook noodzakelijk.



Wanneer men overweegt een Wheaten te nemen, moet men er mee rekening houden dat de Wheaten een actieve hond is, die de nodige beweging nodig heeft. Ook de vacht heeft de nodige verzorging nodig. Niet een hond voor iedereen dus, maar indien u deze tijdsinvestering wilt maken dan wordt u dubbel en dwars beloond met een geweldige hond.


De Wheaten is een ideale huishond. Hij wil graag onderdeel van het gezin zijn. Het gezin ziet hij als zijn roedel. Daarbij wil hij zich graag schikken naar de wil van de roedelleider en dat bent U!



Het komt in ons ras eigenlijk nooit voor, dat een Wheaten de taak van de roedelleider wil overnemen. Hij wil echter wèl duidelijkheid. De opvoeding moet consequent zijn. Wat u één keer verboden hebt, is voor altijd verboden en wat één keer mag, mag altijd.


Een speciale eigenschap van ons ras is, dat Wheatens altijd bij mensen willen zijn. Het zijn geen honden, die in een kennel kunnen worden gehouden. Zij worden dan erg in zichzelf gekeerd en voelen zich diep ongelukkig. Mogen ze in de buurt van hun baasje (en de rest van het gezin) zijn dan voelt een Wheaten zich gelukkig. Het gevolg van deze eigenschap is, dat u van alles kunt ondernemen zolang u hem maar in de activiteit betrekt. Gaat u bijvoorbeeld kamperen in een tent of in een caravan, dan is dit voor hem geen enkel probleem.


Menige Wheaten eigenaar is op een camping door ander kampeerders aangesproken, die dan vragen wat voor hond dat nu is. Zij zien hoe rustig de hond is, steeds op eigen terrein blijft en geen enkele overlast veroorzaakt.


Deze eigenschap wil gelukkig niet zeggen dat een Wheaten niet alleen thuis kan zijn. Van jongs af aan moet hem worden geleerd, dat het baasje ook wel eens even zonder hem weggaat. Wij gaan er in onze vereniging van uit dat mensen die de hele dag werken geen hond moeten nemen.



De geschiedenis van de Wheaten
Ruim 200 jaar geleden werd al melding gemaakt van de aanwezigheid van een "soft-coated dog" in Ierland.


De geschiedenis van het ras wordt zeer uitgebreid beschreven in het standaardwerk over de Irish Softcoated Wheaten Terrier, geschreven door Mrs. Maureen Holmes (ISBN 90-9004200-8). Het boek heeft als titel "The Softcoated Wheaten Terrier" en is in de engelse taal geschreven. In het boek is een gravure afgedrukt uit 1843 waarop een hond te zien is die zeer veel op een Wheaten lijkt.


De Wheaten was in Ierland de hond van arme Ierse boeren die een soort "manusje van alles" nodig hadden die niet duur was in de kost. Hij moest bovendien sterk en gezond zijn. Zijn werk bestond uit het bestrijden van ongedierte in en om de boerderij. Hij moest dus ratten, muizen, mollen enz. kunnen vangen. Verder hoedde hij de kudde en hield het varken uit de moestuin.


Vroeger werden honden enkel en alleen gefokt met het oog op het werk waar zij voor waren bestemd. Een hond, die door de één of andere oorzaak zijn werk niet goed kon doen, werd eenvoudigweg afgemaakt. De Wheaten was dus in de eerste plaats een werkhond. De arme Ierse boeren waren beslist niet geïnteresseerd in showeigenschappen van hun hond. Hij moest in de eerste plaats functioneel en gezond zijn. Er word verteld dat de Wheatens ergens "onder de heg" werden geboren. De sterkste pups overleefden en zij werden de voorvaderen van ons ras. Dat is waarschijnlijk de reden dat wij nu een ras hebben, waarinv vrij weinig erfelijke afwijkingen voorkomen. Wheatens, die de leeftijd van 15 jaar bereiken zijn geen uitzondering.


Pas in 1937 werd het ras erkend en kreeg de naam "Softcoated Wheaten Terrier (in 1994 werd deze naam veranderd in Irish Softcoated Wheaten Terrier). Er werd een standaard opgesteld waarin beschreven werd hoe de ideale Wheaten eruit moet zien. Waarschijnlijk is het meest belangrijke van deze standaard dat een Wheaten in alle onderdelen een natuurlijke indruk moet geven.
In een later stadium kreeg het ras belangstelling in andere landen. Er werden Wheatens geëxporteerd naar o.a. Engeland, Finland, Zweden, Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. In Nederland werden in de jaren 70 de eerste nestjes gefokt. Zo ontstonden er in deze landen subpopulaties. Doordat bij fokken altijd een selectie wordt toegepast, ontstonden er verschillen in uiterlijk. Engeland en Amerika stelden zelfs een eigen standaard op. Vooral wat betreft de vacht werd (en wordt) in sommige landen geselecteerd op steeds dikkere, wollige vachten. Dit tot groot verdriet van wijlen Mrs. Maureen Holmes, die algemeen gezien werd als "De moeder" van de Wheatens..

De vereniging heeft altijd grote aandacht gehad voor het behoud van de gezondheid en het goede karakter van het ras (zie de stukjes over gezondheid en gedrag verderop). Zo werd, na de melding van enkele (tot op heden nog steeds onbevestigde) gevallen van PRA in Ierland (rond 1978 bij één kennel) besloten dat alle Wheatens (binnen de vereniging), doch zeker de honden waarmee gefokt zou gaan worden, op PRA onderzocht moesten worden. Ondanks dat hier in Nederland al in geen jaren verdere gevallen geconstateerd werden, is in een fokkeroverleg toch met grote meerderheid besloten het onderzoek, nu uitgebreid naar alle op het formulier (van de Nederlandse onderzoekers / De Hirschfeldt Stichting) voorkomende oogafwijkingen, te continueren.



Een belangrijk onderdeel bij het bewaken van de gezondheid en het karakter van het ras is het volgen van de combinaties van de gebruikte ouderdieren en de mate van verwantschap daartussen. Er is niets tegen een verantwoorde lijnteelt, waarbij de achtergrond (lees voorouders) van de ouderdieren voor wat betreft gezondheid en karakter in de afweging bij het inzetten van een hond voor de fokkerij meegenomen wordt. Wanneer er echter een te grote verwantschap tussen alle voor de fok gebruikte dieren gaat optreden liggen zaken als “inteeltdepressie” op de loer.



De vereniging heeft altijd de mate van verwantschap tussen de ouderdieren steeds gemonitord en het inteeltcoëfficiënt van de gefokte nesten berekend. Het geeft een inzicht in het beleid van de diverse fokkers die de gegevens mee kunnen laten wegen in hun verdere beslissingen. Er kan geconstateerd worden, kijkend naar de hele populatie, d.w.z niet naar individuele nesten, dat er een dalende tendens is voor wat betreft het inteeltcoëfficiënt bij de gefokte nesten, hetgeen betekent dat er met meerdere ouderdieren uit meer diverse lijnen gefokt wordt, die minder aan elkaar verwant zijn.



Gezondheid en gedrag

Het welbevinden van onze Wheatens is erg belangrijk. Als onze hond zich lekker voelt werkt dit door op zijn omgeving. Gezondheid en gedrag zijn daarom essentieel. De fokkers die zijn aangesloten bij onze rasvereniging doen hun uiterste best Wheatens te fokken die gezond zijn naar lichaam en geest. Ieder ras heeft zijn zwakke punten. Ook de Wheaten ontkomt hier niet aan. Hoewel uitsluitend gefokt mag worden met gezonde ouderdieren duiken er van tijd tot tijd onvolkomenheden op. Ziekten waar we in het verleden mee te maken hebben gehad en die nog steeds af en toe voorkomen zijn: huidziekten, o.a. allergieën en eczeem, orthopedische problemen, bijv. heupdysplasie en patellaluxatie, mammatumoren en hormonale stoornissen. Een in 1995 door de rasvereniging gestarte gezondheidsenquête, die helaas maar twee keer door gebrekkig functioneren van de Hirschfeld Stichting kon worden uitgevoerd, leverde geen verontrustende uitkomsten op. Er was geen sprake van een specifiek rasgebonden probleem. Gelukkig overlijden de meeste Wheatens door ouderdom.



Oogonderzoek

Waar we ons echter op dit moment wel zorgen over maken zijn enkele nesten waarin pups voorkomen met aangeboren multiple oogafwijkingen, die genetisch zijn bepaald. Deze pups hebben meestal nog een redelijk gezichtsvermogen en de aandoening verergert niet tijdens het verdere leven van de honden. Door de juiste combinaties van ouderdieren te maken en door zoveel mogelijk verschillende honden voor de fokkerij in te zetten, moet worden getracht het risico zo klein mogelijk te houden. Over dit onderwerp zijn we in overleg met het oogpanel van de afdeling GGW (Gezondheid, Gedrag en Welzijn) van de Raad van Beheer. Ook zien we een aantal gevallen van een schijnbaar onschuldige aandoening, de distichiasis. Dit is een abnormale inplant van een of meer haren op de ooglidrand, die het hoornvlies irriteren en beschadigen en in ernstige gevallen ontsteking en blindheid veroorzaken. Het is een erfelijke aandoening en vaak ook onderdeel van de bovengenoemde aangeboren multiple oogafwijkingen. Een ander erfelijk bepaalde oogziekte is PRA (progressieve retina atrophie), die onherroepelijk tot blindheid leidt. Deze ziekte is vroeger sporadisch voorgekomen bij de Wheatens in Nederland, maar is de laatste jaren niet meer gezien.

Toch moeten we ook hiervoor waakzaam blijven. De rasvereniging eist dan ook een oogonderzoek van alle fokdieren, reu en teef, voor de dekking plaatsvindt.



PLE/PLN

Een andere zorg is het toenemend aantal dragers van en lijders aan de fataal verlopende genetisch bepaalde ziekten PLE (protein losing enteropathy), PLN (protein losing nephropathy) en RD (renal dysplasia), in ons omringende landen. Het zijn ziekten waarbij eiwitverlies en nierinsufficiëntie optreden die tenslotte tot de dood van de hond leiden. In Nederland komen deze ziekten, voor zover ons bekend, nog niet voor. In met name Amerika, Canada, Engeland en de Scandinavische landen is dit een levensgroot probleem. Wij moeten hierop zeer alert zijn en met onze zusterverenigingen in de betreffende landen in contact blijven om zoveel mogelijk gegevens uit te wisselen om inzicht te krijgen in de wijze van vererving en het voorkomen van deze ziekten.



Gedrag

De Wheaten is een echte terriër, eigengereid, levenslustig en aanhankelijk. In de juiste handen is het een heerlijke hond. De basis is een goede opvoeding. Met tact en geduld is veel aan te leren, maar eenmaal verkeerd aangeleerd gedrag is moeilijk te corrigeren. We moeten ervoor waken te fokken met Wheatens die in aanleg een minder prettig karakter hebben. Voor nadere informatie over en melding van ziektegevallen kunt u altijd terecht bij de huidige gezondheidscommissaris.
Afbeelding
Marjoka
Vaste gebruiker
Berichten: 38
Lid geworden op: 22 okt 2010 19:37
Mijn ras(sen): Engelse Cocker Spaniel
Aantal honden: 1

Re: Soft Coated Wheaten Terrier

Ongelezen bericht door Marjoka »

Heeft iemand ervaring met dit ras?
Ik kan op het internet niet veel persoonlijke informatie over dit ras vinden.
Gebruikersavatar
M@scha
Zeer actief
Berichten: 40674
Lid geworden op: 19 nov 2003 11:25
Mijn ras(sen): Labraque
Aantal honden: 1
Locatie: Groesbeek

Re: Soft Coated Wheaten Terrier

Ongelezen bericht door M@scha »

open even een topic in "hondenrassen"

daar lezen meer mensen
Afbeelding
koentje

Re: Soft Coated Wheaten Terrier

Ongelezen bericht door koentje »

dit ras staat er nu twee keer in. Het is namelijk de Irisch soft coated wheaten terrier
Ik heb (nog) geen ervaring :tongue:
Plaats reactie

Terug naar “Rasstandaards”