Ster topic:

Kijk je naar goedkopere alternatieven voor je hond nu alle de prijzen zo uit de bocht vliegen?
Ster topic! [url=https://www.hondenforum.nl/plaza/viewtopic.php?t=338121]Klik hier om te reageren


Ben je nieuw en wil je een account maken? Klik hier!
Een (zeer) beknopte handleiding voor nieuwe leden vind je hier: Klik!
Het hondenforum team stelt zich hier voor: Klik!


Laatste wijziging 23-03-2022
Wil je deze forummededeling niet meer zien? klik dan rechtsboven in dit vak

Tamaskan

Wat is dat nu voor een ras?

Moderator: moderatorteam

Gebruikersavatar
Tamaskan
Zeer actief
Berichten: 505
Lid geworden op: 21 jun 2009 21:01
Mijn ras(sen): wolfhonden
Aantal honden: 5
Contacteer:

Tamaskan

Ongelezen bericht door Tamaskan »

Geschiedenis:
De eerste honden die geleid hebben tot de Tamaskan van vandaag zijn in de jaren 80 over gekomen vanuit Amerika. Deze 5 honden, beschreven als Husky-achtige honden, werden geïmporteerd in Engeland. Deze honden werden gefokt met Alaska Malamutes, Siberische Husky's en Duitse Herder kruisingen met het idee om een hond te creëren die eruit zag als een wolf met een goed karakter, die geschikt is als huishond en geschikt om mee te werken.

In het begin werden deze 5 honden gefokt met pure of eerste generatie kruisingen Siberische Husky's en werden de Duitse Herder en Alaska Malamute toegevoegd. Daarna werden zij selectief met elkaar gefokt om in een aantal jaar een wolf-look-a-like te creëren. (Tot deze tijd is niemand 100% zeker van de fokprogramma's, aangezien er geen gegevens beschikbaar werden gesteld) In 1988 werd de naam 'wolf-hond' die gegeven was veranderd in de naam 'Northern Inuit', aangezien er geen wolvenbloed inzat en de eerste naam dus misleidend was. Er werd een vereniging opgericht, de 'Northern Inuit Society'. Door onenigheid in deze vereniging kwam er een tweesplitsing. De nieuwe vereniging besloot de naam van het ras te veranderen in 'Utonagan' er ontstonden nu dus twee aparte rassen. De Utonagan begon uiterlijk te veranderen maar nog steeds niet wolf-achtig genoeg. Het karakter van al deze honden was wel voorbeeldig. Ook bij de Utonagan vereniging ontstond onenigheid waardoor er weer een splitsing plaats vond. Hieruit kwam de 'British & International Utonagan Society' voort.
Afbeelding
In de tussentijd ging de 'British & International Utonagan Society' door met het selectief fokken om type te verbeteren. Alle dekkingen en gezondheidsproblemen werden bijgehouden. Er werd een schema gestart voor heup en oog testen, regels werden vastgelegd, fokkers contracten werden verschaft. Na een tijd veranderde het uiterlijk van deze honden ten opzichte van de honden gefokt door de originele 'Utonagan Society'.

Helaas hielden de originele fokkers onnauwkeurige gegevens bij in het begin van het ras. Dekkingen vonden plaats tussen aanverwante honden wat resulteerde in gezondheidsproblemen die pas later in het ras ontdekt werden. Nieuw, gezond, niet-verwant bloed was nodig. Dat leidde tot een zoektocht naar nieuwe honden met het goede uiterlijk en karakter, en een goede werkcapaciteit.

De zoektocht naar andere honden met een wolfachtig uiterlijk leidde naar Lapland waar honden met soortgelijke afkomst werden gefokt voor het slede trekken in extreme temperaturen. Deze voorouders hoorden bij de beste slede honden van de wereld en dat zou er aan bijdragen dat de werkcapaciteit van het ras in de toekomst beter zou worden. Na wat overleg met kennel eigenaren, werd er een teef gekocht en geimporteerd in Engeland. Zes andere honden van dezelfde kennel werden alvast besproken voor latere invoer.

Met een aantal nieuwe bloedlijnen erbij was het tijd om na te denken over de toekomst. Na overleg tussen de commissieleden van de 'British & International Utonagan Society' werd besloten om de 'British & International Utonagan Society' op te heffen. De orignele 'Utonagan Society' kreeg een nieuw bestuur en besloot een compleet andere weg te volgen dan de 'British & International Utonagan Society'. De Utonagan zou als ras daardoor erg ver uit elkaar gaan liggen. Daarop werd besloten om een andere naam te geven aan het 'nieuwe' ras.

De 'grondleggers' van het ras bestonden uit het teefje dat geïmporteerd was vanuit Finland en 7 andere geselecteerde honden van de Blustag Kennels in Engeland (en ook 4 geslecteerde honden uit Engeland en 2 uit de Verenigde Staten, allemaal van de Blustag Kennel). Deze honden verhuisden allemaal naar Finland. De 6 besproken honden uit Lapland werden ook ingevoerd. 2 van deze honden, een volwassen teef en reu niet verwant aan elkaar, werden geëxporteerd naar Engeland. In 2006 werden er nog 2 andere honden toegevoegd.

In februari 2006 werd 'The Tamaskan Dog Register' opgericht. Tamaska betekent 'Machtige Wolf' in de Noord-Amerikaanse Indianen taal. Het 'Tamaskan Dog Register', opgericht begin 2006, vormt nu het bestuursorgaan voor alle Tamaskans ter wereld. De 'Tamaskan Dog Society of Great Britain' en 'The National Tamaskan Club of America' zijn in datzelfde jaar opgericht. 'Euro Tamaskan' is opgericht in 2009.

Tamaskans zijn geëxporteerd vanuit Finland naar Denemarken, Nederland, Engeland, Griekenland, Duitsland, Frankrijk, Zweden en de Verenigde Staten.

Afbeelding

De Tamaskan ziet een goede toekomst tegemoet en moet niet worden verward met de Utonagan, wiens rasstandaard anders is. De grootste verschillen zijn de diepte van de stop, vorm van het hoofd, lengte van de vacht en de grote verscheidenheid aan kleuren die voor mogen komen bij de Utonagan. Het verschil tussen de 2 rassen is goed te zien door afbeeldingen van beide rassen met elkaar te vergelijken.
bron:Tamaskan-Dog Register

Rasstandaard
ALGEMENE VERSCHIJNING:
De Tamaskan is groot en atletisch. De hond moet een wolfachtige verschijning hebben met een groffe/dikke vacht, kleine oren en een rechte/borstelige staart.

BELANGRIJKE VERHOUDINGEN:
De lengte van het lichaam is langer dan de schofthoogte.

KARAKTER:
De Tamaskan is vriendelijk en aanhankelijk. Het ras mag niet agressief of TE gereserveerd t.o.v. mensen of andere honden zijn. De hoge intelligentie en nieuwschierigheid maken hem veelzijdig als werkhond en trouwe kameraad.

HOOFD:
In balans met het lichaam. Vormt een wig tussen de ogen.

SCHEDELGEDEELTE:
Schedel: Licht gebogen.
Stop: Licht/Matig.

GEZICHTSGEDEELTE:
Neus: De pigmentatie van de neus, lippen en rond de ogen moet zwart zijn. Een sneeuwneus is toegestaan.
Snuit: Lang, rechte neusbrug. Mag niet puntig zijn.
Lippen: Nauw aansluitend.
Gebit: Kaken sterk en symmetrisch. Goed ontwikkelde tanden, Schaargebit.
Wangen: Voldoende gespierd.
Ogen: Ogen zijn geel tot oranje en bruin. Almond gevormd en van gemiddelde grootte. Blauwe ogen zijn een diskwalificerende fout. Nauw aansluitende oogleden.
Oren: Van gemiddelde grootte, maar klein in verhouding tot het hoofd. De oren zijn driehoekig van vorm en licht afgerond aan de uiteinden. Ver uit elkaar op de schedel. Naar voren en rechtopstaand gedragen.
Nek: Licht gebogen, lang en sterk.

LICHAAM:
Toplijn: Level toplinie met een licht hellend kruis.
Schoft: Goed gespierd, uitgesproken.
Rug: Stevig en recht.
Lendenen: Kort, goed gespierd, niet breed, licht hellend.
Kruis: Korte, niet breed, licht aflopend.
Onderste Lijn/Buik: Strakke buik, opgetrokken.

STAART:
De staart moet tot aan het spronggewricht reiken, maar niet daarbuiten. In rust moet de staart naar beneden gedragen worden, maar wanneer de hond opgewonden is of in beweging, wordt de staart hoger gedragen. De staart mag niet over de rug heen krullen. Grof dik haar, maar niet bevederd.

VOORHAND:
Voorbenen: De voorpoten zijn recht, dicht bij elkaar en de voeten moeten iets naar buiten toe staan.
Schouders: Het schouderblad is vooruit, goed gespierd.
Bovenarm: Sterk gespierd.
Ellebogen: Nauwsluitend, niet naar binnen of buiten gedraaid.
Voorarm: Lang, schoon en recht.
Voeten: Lange gewelfde tenen.

ACHTERHAND:
Achterbenen: Achterbenen krachtig, de achterpoten staan parallel. wolfs-klauwen zijn niet wenselijk en moeten worden verwijderd.
Bovenbeen: Lang, goed gespierd. Het heupgewricht is stevig en flexibel.
Knie: Sterk, flexibel.
Onderbeen: Lang, zuiver, goed gespierd.
Hakken: Lang, zuiver. Laag aan de grond.
Middenvoet: Iets schuin, sterk, flexibel.


GANGWERK/BEWEGING:
Licht, evenwichtig maar krachtige vloeiende beweging vergelijkbaar met die van een wolf. Massieve grond dekking.

HUID:
Strak, zonder rimpels.

VACHT:
Recht, gesloten. In de winter verschilt de vacht als een indrukwekkende ondervacht gevormd word over het hele lichaam meestal ook de binnenkant van de oren. Goed bedekte nek. De vacht moet een lichte kraag vormen rond de nek en schouders.

KLEUREN:
Zwartgrauw, Wolfsgrauw en Roodgrauw, altijd met een zwarte bedekking en karakteristiek wolvenmasker. Solide kleuren zijn onaanvaardbaar.
Afbeelding


HOOGTE/GEWICHT:
Schofthoogte:
* Volwassen Reuen: Tussen de 63 & 71 cm.
* Volwassen Teven: Tussen de 61 & 66 cm.
Gewicht:
* Volwassen Reuen: Tussen de 30 & 45 kg.
* Volwassen Teven: Tussen de 23 & 38 kg.

FOUTEN:
Elke afwijking van de voorgaande punten moet worden beschouwd als een fout, en de ernst waarmee de fout moet worden beschouwd, moet in verhouding staan tot de graad.

DISKWALIFICATIEFOUTEN:
- Atypisch oogkleur
- Onjuiste oordracht
- Onjuiste aftekeningen
- Onjuiste staartdracht

N.B.: Reuen moeten 2 duidelijk normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.

Bron: Tamaskan-Dog Register
Plaats reactie

Terug naar “Rasstandaards”