Ster topic:

Kijk je naar goedkopere alternatieven voor je hond nu alle de prijzen zo uit de bocht vliegen?
Ster topic! [url=https://www.hondenforum.nl/plaza/viewtopic.php?t=338121]Klik hier om te reageren


Ben je nieuw en wil je een account maken? Klik hier!
Een (zeer) beknopte handleiding voor nieuwe leden vind je hier: Klik!
Het hondenforum team stelt zich hier voor: Klik!


Laatste wijziging 23-03-2022
Wil je deze forummededeling niet meer zien? klik dan rechtsboven in dit vak

Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Hier is ruimte voor uitgebreide gedachtenwisseling over stellingen en dilemma's over honden.

Moderator: moderatorteam

kimmx3
geregistreerd lid
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 sep 2020 16:59
Mijn ras(sen): Vuilnisbak uit het buitenland
Aantal honden: 1

Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door kimmx3 »

UPDATE: even een filmpje van hoe Sammy eigenlijk altijd is: Onderdanig / ik zag niets anders op bed:


En een tweede filmpje met commando's:


Hi iedereen. Even een berichtje met heel veel emotie maar ik hoop oprecht dat ik wat met jullie advies kan!
Het is nogal een verhaal, maar nodig om de situatie beter te begrijpen. Enorm bedankt als je de moeite neemt om dit te lezen.

Ik heb sinds 6 jaar een hondje. Hij komt uit het buitenland en heeft eigenlijk sinds een aantal jaar gedragsproblemen. Ik heb de eerste twee jaar voor hem gezorgd en toen was er eigenlijk niets aan de hand. hij speelde leuk met andere honden, super lief naar mensen. Wel is hij vanaf het begin heel angstig en reageert op teveel prikkels. Hij vond alles buiten spannend. Kon echt in paniek raken van auto's die voorbij kwamen ed. Nieuwe mensen vindt hij ook spannend. Hij moet echt de kans krijgen om te snuffelen. Krijgt hij die kans ,is het de liefste hond en wilt hij alleen maar kroelen en aandacht. Het is een heel rustig beestje.

Toen hij twee jaar was kreeg ik gezondheidsproblemen en heeft mijn oma de zorg op zich genomen. Daar zijn de problemen eigenlijk begonnen.
Zo kon hij enorm uitvallen naar bepaalde mensen die binnen kwamen, kreeg hij eet-nijd en viel uit naar iedere hond op straat. Niet eens bij snuffelen, maar als er een hond aan de overkant van de straat liep werd hij al agressief.
Ook is hij toen een keer naar mij uitgevallen toen ik naast hem op de bank ging zitten. Dit was heel eng omdat hij heel dichtbij min gezicht kwam en ik echt bang was dat hij zou bijten. Aaien met het eten is iets wat we nooit deden, maar op dat punt mocht je hem soms niet eens passeren als hij aan het eten was.
Echter heeft hij nooit gebeten, meer heel agressief/dreigend gegromd. Dit is trouwens bij de dierenarts ook zo. Daar is hij extreem bang voor en gaat dan enorm grommen/agressief doen als reactie. Ze kunnen hem met geen mogelijkheid aanraken. Dit heeft er ook in geresulteerd dat hij niet geholpen kan worden bij de dierenarts. Nogmaals bleef het wel altijd bij grommen & tanden laten zien.

Allereerst wil ik even duidelijk maken dat het niet mijn intentie is geweest een hond aan te schaffen en er vervolgens niet zelf voor te zorgen. Ik heb hem dus de eerste twee jaar opgevoed. Tot maart dit jaar heeft hij bij mijn oma gewoond, en nu woont hij weer helemaal bij mij. Omdat ik wist dat het zo slecht ging bij mijn oma, heb ik het meteen goed aangepakt en een hondentrainer ingeschakeld. Echter door corona kon dit niet meteen opgepakt worden.
Nu komt het: Vanaf dag 1 dat hij bij mij woont zijn er heel veel problemen verdwenen. Geen agressie naar mensen. Hij vindt nieuwe mensen in huis spannend, maar is eerder heel onderdanig. Als hij ze eenmaal kent is hij niet meer bij je weg te slaan voor aandacht.
Geen eet-nijd meer. Ik laat hem met rust als hij aan het eten is. Dat is gewoon zijn momentje. Maar het is nu zelfs mogelijk om hem te aaien. Hij stelt zich onderdanig op, luistert erg goed naar zijn commando's.
Ook wilde ik aan de slag met zijn angst/overprikkeling buiten. Ik woon namelijk aan een vol terras. Tegenwoordig is hij niet meer bang. Auto's kunnen hem passeren, hij is niet onder de indruk van harde geluiden. Gaat af en toe mee naar het terras en vindt het allemaal prima. Gaat lekker liggen. En het is zelfs zo dat hij zelfs aandacht gaat vragen bij mensen aan andere tafeltjes. Zijn eenkennigheid is dan totaal verdwenen. Wil dan echt aangehaald worden. Ook kan ik hem meenemen naar verjaardagen en dan loopt hij iedereen af voor aandacht. Ik ben eigenlijk altijd gefocust op hem dus ook heel alert op stress-signalen omdat ergens altijd de angst blijft dat er iets gebeurt. Dit is niet het geval op deze momenten.

Bij mijn oma was de situatie de laatste maanden niet meer houdbaar. Ze is 80 jaar en durfde niet meer met hem naar buiten omdat hij continue uitviel naar andere honden. Sinds hij bij mij woont, lopen we 5 tot 10 km op een dag. Wat wel een uitdaging is, is dat ik in een omgeving woon met enorm veel honden. Ik kan ze eigenlijk nooit vermijden. Echter was dit probleem ook verdwenen. Ik heb de eerste weken panisch iedere hond vermeden, tot ik merkte dat hij zelfs wilde spelen met honden. Dit toen voorzichtig toegelaten/opgebouwd en ik wist niet wat ik zag.

Dit ging 2 maanden perfect. Tot een andere hond een keer uitviel naar hem, en hij reageerde. Vervolgens begon Sammy (mijn hond) een aantal dagen zelf tegen een hond. Totdat ik een aantal weken weer een hond had die naar iedere hond uitviel. Inmiddels kon ik gelukkig eindelijk terecht bij de hondentrainer en zijn we hier meteen mee aan de slag gegaan. Dit leek ook te werken.


Echter een aantal weken ging het heel erg mis, en veranderde Sammy in een soort monster, terwijl die andere hond (in mijn ogen) niks deed. Toen ik hem op een redelijk rustige manier wilde corrigeren botvierde hij zijn agressie op mij (niet gebeten, maar maakte aanstalten). Dat was voor mij toen echt even de druppel. Ik houd stikveel van hem, maar het doet echt pijn als je hond agressief naar je doet en het geeft ook echt een breuk in het vertrouwen. Ik kan heel erg doemdenken en op dat moment zag ik het niet meer helder en hield er zelfs rekening mee dat ik dit zelf niet op kon lossen en hem misschien wel weg moet doen. Mijn hondentrainer biedt de mogelijkheid om honden daar voor een aantal weken op te nemen. Hij heeft dit in eerste instantie afgeraden met de reden dat het voor honden altijd beter is in hun eigen omgeving te blijven/ trainen. Echter door dit incident kon ik het op dat moment niet opbrengen en besloten we dat het beter was voor zowel Sammy als voor mij om hem toch intern te plaatsen.

De trainer heeft hem 2 weken lang geobserveerd om ook goed te kijken waar zijn gedrag vandaan komt. Zijn eerste observatie was dat Sammy extreem onderdanig is. Deze trainer heeft verschillende manieren van correctie (klinkt negatief, maar hele zachtaardige trainer). Sommige honden hebben behoefte aan meer correctie dan andere honden. Hij merkte dat mijn hond bij het licht verheffen van zijn stem zich meteen al heel onderdanig opstelt. Dit herken ik wel. Hij kan vooral ook naar andere mensen heel onderdanig doen. Zijn houding is dan een beetje schichtig/hoofd omlaag/ meteen op rug liggen.

Wat de trainer ook heeft gedaan, is mij een spiegel voorhouden. Want natuurlijk ligt het vooral bij mij en moet ik aan mezelf en mijn band met Sammy werken.

Allereerst heb ik geaccepteerd dat ik een hond heb die wellicht andere honden nooit leuk gaat vinden. Dit klinkt stom maar dit was ook een proces. Ergens kan je er zelf ook heel erg van genieten als je een hondje hebt die lekker speelt met andere honden. Zeker omdat dit de eerste weken toen hij bij mij was zelfs het geval was. Ik had toch een bepaald beeld in mijn hoofd van het hebben van hond. Daar hoorde het beeld bij van een hond die los in het bos kan lopen en met alle honden kan spelen. De acceptatie dat dit niet voor iedere hond geldt, was de eerste stap.

Vanuit daar ben ik met hem gaan trainen, en buiten veel meer contact met hem gaan maken, waardoor ik de focus naar andere honden kon verbreken.

Wat is de situatie nu:

-Hij reageert zelden nog op honden die we passeren (Ik passeer ze nog niet direct)
-In sommige situaties waar ik niet anders kon, is het me gelukt om een hond direct te passeren zonder dat hij uitviel.
-Voorzichtig heb ik hem (met heel veel controle) laten snuffelen aan puppy's en speelt hij zelfs met ze (dit is eigenlijk altijd goed blijven gaan, maar vermeed ik door weinig vertrouwen)
-Hij speelt nu ook met teefjes, dit gaat eigenlijk altijd goed, kan ze ook passeren (ik vraag nu op 10 meter afstand of het een reutje of teefje is)
-Laatst heeft hij gespeeld met een gecastreerd reutje (dit probeer ik wel te vermijden)
-Ik ben erachter gekomen dat niet gecastreerde reutjes de trigger zijn. Die vermijd ik want vanuit daar escaleert het en reageert hij voor ik het weet weer naar iedere hond.
-Hij kan ook kleine stukjes los in het bos lopen (dit kon nooit, had totaal geen contact met hem!) en ik heb de ruimte om hem aan te lijnen als ik andere honden zie.

Het incident van nu:


Nu is er eergisteren iets heel vervelends gebeurd. Allereerst heb ik de fout gemaakt dat alles zo goed ging en ik soepeler werd met een aantal dingen. Het verhaal met andere honden neem ik nog steeds super serieus en ik ben altijd gefocust op eventuele escalaties. Echter is het een enorme kroelerd en kan ik daar ook van genieten dus laat ik hem soms bij mij op bed slapen. Dit was gisterenavond ook het geval.

Nu is likt hij zich sinds 3 weken echt obsessief. Soms wel 30/45 minuten lang. Ik houd dit goed in de gaten en heb al gezien dat dit vooral rond zijn buik/geslachtsdelen/achterkant is. Ik ben ook sinds een tijdje van voer gewisseld en heb het idee dat het misschien daardoor komt. Wellicht heeft hij buikpijn/ last van stoelgang. Zijn poep ziet er normaal uit trouwens.

Eergisteren lag hij op mijn bed en was hij al 3 kwartier bezig. Ik corrigeerde hem, maar omdat hij niet meteen stopte corrigeerde ik hem met hardere stem (totaal niet schreeuwend, maar eerder duidelijker en iets harder) Hij reageerde defensief (weg kijken, zielige indruk) hij ging zitten en daarna gaf ik hem het commando om weer te gaan liggen maar dat deed hij niet. Dit zei ik nog een paar keer. Vervolgens greep hij naar mijn hand (het kan zijn dat ik aanstalten maakte om te kijken waar hij likte, dit weet ik niet meer, het kan ook echt als reactie op enkel mijn stem zijn geweest) en begon hij heel indrukwekkend te grommen/tanden laten zien. Lastig uit te leggen, maar echt als een soort wolf. Wat ik ook heel eng vond, is dat hij weer heel dicht bij mijn gezicht kwam en een soort van op mij lag.
Geen aanstalten meer om te bijten maar wel agressief grommen, gefocust op mijn gezicht.

Ik weet ook zeker als ik nu boos was geworden, dat het was geëscaleerd. Ik wilde ook niet toegeven, dus het enige wat ik kon bedenken was hem proberen af te leiden om hem uit de focus te krijgen. Ik wees naar een punt in de kamer en zei hem enthousiast 'hey kijk eens daar'. Na een paar seconden werkte dat ook en was hij meteen weer heel onderdanig. Ik hem op een rustige manier naar zijn plek in de woonkamer gestuurd. En daar zal hij voortaan altijd moeten blijven. Nooit op meer op mijn bed uiteraard.

Ik vind het allemaal heel erg. Ik hoop ook dat ik geen harde reacties krijg. k ben geen hondentrainer. Ik maak fouten. Dat is nu ook gebeurd. Ik heb wel het beste met hem voor en probeer het allemaal goed te doen. Ik weet ook dat ik dit vooral bij mezelf moet zoeken.

Dus het eerste wat ik heb gedaan is heel de situatie geanalyseerd:

Wat ik vooral heel eng vond is dat hij helemaal geen agressieve indruk maakte, maar juist onderdanig. Nu staat mijn bed tegen de muur aan en lag hij aan die kant, waardoor hij waarschijnlijk het gevoel heeft gekregen dat ik hem met mijn stem op zijn plek zette, maar nog doorging met corrigeren door van hem te eisen dat hij ging liggen en hem wilde aanraken. Ik denk dat het angst was en hij zich in het nauw gedreven voelde. Ik zoek de fout ook absoluut bij mezelf. Maar ik hoor heel graag hoe jullie hierover denken en hoe ik dit het beste kan aanpakken?

Was dit defensieve agressie? Ik zag geen agressieve kenmerken. Wel onderdanig. In elkaar gedoken, ogen wegdraaien. Uiteindelijk tekenen die ik had moeten herkennen. Maar de hap / en agressief gegrom kwam echt zonder waarschuwing zoals je ze denkt te krijgen. Ik heb trouwens afdruk van drie tandjes in mijn hand. Het was dus geen heftige beet. Daarna leek hij wel dominant agressief. Op mij liggen gericht naar mijn hoofd. Ik had het gevoel geen kant op te kunnen.

Het is zo moeilijk omdat het echt het liefste hondje ooit is. Het is zo'n onderdanige kroel-kont. Niemand gelooft mij ook als ik vertel dat dit ook gebeurt. Veel mensen zeggen dat het een van liefste en rustigste hondjes is die ze kennen. Dat is de andere kant. Wat ik vooral zo verdrietig vind ik dat dit het vertrouwen zo'n knauw geeft. Ik hou heel veel van hem, maar dit doet me zo'n pijn, en ik ben zo bang dat dit blijvend effect heeft op mijn band met hem. Dan begin ik te paniekeren dat nu de drempel voor hem weg is om te bijten. Ik probeer het anderzijds ook te relativeren. Bijten naar mij is verder nooit gebeurd, maar ik neem wel zijn achtergrond mee.

Wat ik zelf nu doe of wil doen:

- Ik ben aan het observeren waar zijn reactie vandaan komt en wat ik zelf anders kan doen (zie bovenstaande hoor heel graag jullie mening)
- Ik ga heel hard aan de slag met leiderschap. Hem 1 duidelijke plek geven, niet meer op bed/bank. Hem structuur en duidelijkheid geven.
- Proberen niet meer mijn stem te verheffen. Ik heb het idee dat dit angst bij hem oproept. Ik schreeuw trouwens echt nooit, het is meer duidelijk / beter articuleren en iets dwingender en harder commando zeggen.
- Ik vermoed dat het gelik komt omdat ik van voer ben veranderd? Wellicht buikpijn en mocht ik daarom ook niet aan hem komen? Ik ga van voer wisselen.
- Via mijn hondentrainer bestaat de mogelijkheid om hem naar een speciale dierenarts te brengen die ervaring heeft met angstige en agressieve honden. Ik heb al contact met de hondentrainer opgenomen of dit in gang gezet kan worden.
- Ik heb de hondentrainer het verhaal gemaild, echter door corona ligt dat stil, vandaar dat ik ook heel graag jullie mening over de situatie hoor en zelf al stappen kan maken om het beter te doen / te voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt.


Ik ben heel erg benieuwd naar jullie mening! Alvast heel erg bedankt voor het lezen.

Afbeelding


Update, de schade (neem aan dat het echt meer happen was dan een beet, want dan had het er veel erger uitgezien:


Afbeelding
Laatst gewijzigd door kimmx3 op 15 sep 2020 17:56, 4 keer totaal gewijzigd.
S@ndr@
Zeer actief
Berichten: 63931
Lid geworden op: 24 jul 2006 14:13

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door S@ndr@ »

Je hebt een honden trainer, misschien een goede GT daarvoor in de plaats, dit is veel te complex om zo even op een forum te behandelen, ( en als een hond durft te bijten dan is het echt wel serieus) dit is een hondje die zo te lezen zelf maar gaat regelen als het niet voor hem gedaan wordt, kans is vrij groot dat t met onzekerheid en dergelijke te maken heeft en dat hij veiligheid en regels en een stramien nodig heeft.. die zijn mens hem dan moet bieden.. maar dat is gewoon niet van een stukje tekst in te schatten. Leer de signalen die hij uitzend te lezen, dan kun je in ieder geval ergere schade voorkomen - hopelijk. want daar gaan zowel de hond als jij last van hebben als het uit de klauwen loopt, dus ja ik zou wel zeggen van ga op zoek naar een goede GT, die kan echt kijken waar het m zit. dat is de kortste klap denk ik
Laatst gewijzigd door S@ndr@ op 15 sep 2020 10:27, 2 keer totaal gewijzigd.
Laura84
Zeer actief
Berichten: 6252
Lid geworden op: 14 jul 2011 15:51
Mijn ras(sen): Hollandse Herder Langhaar
Aantal honden: 2
Locatie: noord holland
Contacteer:

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door Laura84 »

Ik zou mezelf eens gaan inlezen in BAT-training (service4dogs, Monique Bladder) en de schuld niet te veel bij jezelf zoeken. Sommige honden zijn gewoon onzeker en kunnen daardoor angstagressie vertonen maar sowieso lijkt het me handig om een gedragsdeskundige in te schakelen.
Groetjes Laura, en de streepjes bende, Fix en Laicka
Afbeelding
kimmx3
geregistreerd lid
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 sep 2020 16:59
Mijn ras(sen): Vuilnisbak uit het buitenland
Aantal honden: 1

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door kimmx3 »

S@ndr@ dankje voor je reactie! Ik zeg hondentrainer, maar het is een gedragstrainer. Hij is gespecialiseerd in honden die zelfs zijn afgeschreven en geutaniseerd moeten worden. Echter kan ik daar niet binnen een aantal dagen terecht. Vandaar dat ik hier deze oproep doe om wellicht al handvaten te kunnen krijgen dit de aankomende dagen aan te pakken. Ik snap inderdaad dat het wellicht te complex is. Het is heel verdrietig allemaal :(
Laura84
Zeer actief
Berichten: 6252
Lid geworden op: 14 jul 2011 15:51
Mijn ras(sen): Hollandse Herder Langhaar
Aantal honden: 2
Locatie: noord holland
Contacteer:

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door Laura84 »

www.sppd.nl
Gewoon even een rondje gaan bellen en dan hopen dat er mensen snel tijd hebben
Groetjes Laura, en de streepjes bende, Fix en Laicka
Afbeelding
Gebruikersavatar
Doyaquba
Zeer actief
Berichten: 2041
Lid geworden op: 03 jul 2019 20:30
Mijn ras(sen): Boxer
Aantal honden: 1

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door Doyaquba »

Je moet niet te veel panikeren over de drempel om jou te bijten, dat wil ik wel zeggen. En dan nog, mijn hond heeft ook weleens een snap gegeven naar me, omdat het een etterbak is maar vooral omdat ik dan teveel van hem vroeg en hij me eigenlijk niet begreep. Echt bijten als in vasthouden nooit.
Het is niet fijn en best eng, maar paniek en angst zijn slechte raadgevers. Zoek een plekje op even zonder andere honden en ga even samen spelen. Niet trainen, niets moeten, gewoon even plezier hebben, wat vertrouwen terugwinnen. En dat in afwachting van je trainer.

Maar goed ik weet natuurlijk niet hoe heftig het is, maar ik lees steeds dat hij alleen snapt en niet echt bijt? Of heb ik er in alle text overheen gelezen?
kimmx3
geregistreerd lid
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 sep 2020 16:59
Mijn ras(sen): Vuilnisbak uit het buitenland
Aantal honden: 1

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door kimmx3 »

Doyaquba schreef:Je moet niet te veel panikeren over de drempel om jou te bijten, dat wil ik wel zeggen. En dan nog, mijn hond heeft ook weleens een snap gegeven naar me, omdat het een etterbak is maar vooral omdat ik dan teveel van hem vroeg en hij me eigenlijk niet begreep. Echt bijten als in vasthouden nooit.
Het is niet fijn en best eng, maar paniek en angst zijn slechte raadgevers. Zoek een plekje op even zonder andere honden en ga even samen spelen. Niet trainen, niets moeten, gewoon even plezier hebben, wat vertrouwen terugwinnen. En dat in afwachting van je trainer.

Maar goed ik weet natuurlijk niet hoe heftig het is, maar ik lees steeds dat hij alleen snapt en niet echt bijt? Of heb ik er in alle text overheen gelezen?
Het gebeurde zo snel dat ik het niet helemaal meer weet. Ook door de schrik. Maar doordat het zo snel gebeurde neem ik aan dat het meer happen was. Hij hield niet vast. Daarna was het heel boos grommen. Dit is de schade trouwens, 3 tandjes maar dat is zie je al snel. Het bloedde wel, maar ja ik heb wel het idee dat het meer happen was.


Afbeelding

Met meneer op de achtergrond
ZorroMax
Zeer actief
Berichten: 977
Lid geworden op: 27 jul 2012 11:56
Mijn ras(sen): Engelse Bulldog
Aantal honden: 1

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door ZorroMax »

Ik denk dat die dierenarts voor bange honden in eerste instantie een goed idee is. Je zal eerst pijn moeten uitsluiten (en dat kan zo eenvoudig zijn als een ontstoken oor of problemen met zijn rug). Daarna een gedragsbeleider die goed is in bange honden.
Succes! Het wordt een hele klus.
Gebruikersavatar
hewi
Zeer actief
Berichten: 6786
Lid geworden op: 26 jul 2012 20:59
Aantal honden: 2
Locatie: Assen

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door hewi »

ik zou je eerst een rondje dierenarts adviseren, ook voor het likken, hij voelt zich niet fijn denk ik
Ten tweede , kroelkip of niet op moment dat je ook maar met een tand blikkert.....ga je niet meer op bed.
Goede gt, duidelijke regels, en niet zoveel van hem willen en een dierenarts zou mijn advies zijn.
Groetjes Heidi
Afbeelding
Gebruikersavatar
Fotogravinnetje
Technisch beheer
Berichten: 15808
Lid geworden op: 30 dec 2014 16:43
Mijn ras(sen): Markiesjes: Elco (maart 2014) en zijn zoon Gait (oktober 2016). (Gait = Gerrit in dialect)
Aantal honden: 2
Locatie: Krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door Fotogravinnetje »

Je zegt dat je buiten aan de gang ging met z'n overprikkeling. Dat snap ik niet helemaal. Overprikkeling los je op met rust, rust en nog eens rust, en zorgen dat de stressemmer niet te ver gevuld wordt. Niet door er meer in te stoppen. Ik heb er hier eentje die snel overprikkeld raakt. Die heeft meer aan 1 goede wandeling per dag en verder alleen even poepen en plassen als hij aangeeft dat dat nodig is, dan aan vaker wandelen. We hebben een paar vaste momenten op de dag dat er ruimte is voor een spelletje (zoekspelletje, apporteren, trekspelletje, paar minuten trainen met de clicker en dan ook maar 1 van die dingen) en de rest van de tijd ligt hij dan hier, dan daar, loopt even een rondje en ploft weer neer, kijkt uit het raam tot hij z'n ogen niet meer dicht kan houden, maar dat is het dan verder wel. Het heeft een behoorlijke tijd geduurd sinds ik daarmee begon voor hij die echte ontspanning in huis wist te pakken en dus ook daadwerkelijk dat stressemmertje leegde
kimmx3
geregistreerd lid
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 sep 2020 16:59
Mijn ras(sen): Vuilnisbak uit het buitenland
Aantal honden: 1

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door kimmx3 »

Fotogravinnetje schreef:Je zegt dat je buiten aan de gang ging met z'n overprikkeling. Dat snap ik niet helemaal. Overprikkeling los je op met rust, rust en nog eens rust, en zorgen dat de stressemmer niet te ver gevuld wordt. Niet door er meer in te stoppen. Ik heb er hier eentje die snel overprikkeld raakt. Die heeft meer aan 1 goede wandeling per dag en verder alleen even poepen en plassen als hij aangeeft dat dat nodig is, dan aan vaker wandelen. We hebben een paar vaste momenten op de dag dat er ruimte is voor een spelletje (zoekspelletje, apporteren, trekspelletje, paar minuten trainen met de clicker en dan ook maar 1 van die dingen) en de rest van de tijd ligt hij dan hier, dan daar, loopt even een rondje en ploft weer neer, kijkt uit het raam tot hij z'n ogen niet meer dicht kan houden, maar dat is het dan verder wel. Het heeft een behoorlijke tijd geduurd sinds ik daarmee begon voor hij die echte ontspanning in huis wist te pakken en dus ook daadwerkelijk dat stressemmertje leegde
Hi! Ik zal het even beter uitleggen inderdaad. In het begin was Sammy letterlijk voor alles bang. Elke passerende auto, fiets, noem maar op. Ik ben de laatste maanden bezig geweest met ons vertrouwen, dat hij op mij mag leren vertrouwen. Sindsdien reageert hij nergens meer op. Ik heb ook een klein terrasje voor de deur. Zonder muziek en klein, maar het is er wel. Ook heb ik hem geleerd dat dat niet eng is. Nu rent hij er zelfs uit zichzelf vaak naar toe omdat hij de eigenaren kent en gaat er dan lekker in het zonnetje liggen. Ik zoek eigenlijk geen onnodige prikkels op, maar de prikkels die er altijd zullen zijn vermijd ik niet.
Daarnaast heeft hij een lange tijd bij mijn oma amper beweging gehad, terwijl het een heel slim en actief beestje is. Ik loop dus wel echt veel met hem, maar zoek nooit honden-veldjes ed op. Ik loop met hem door het bos en probeer daarbij andere honden te vermijden. Echter kom ik ze soms natuurlijk tegen, meestal loop ik dan een blokje om. Als het een bekende hond is mag hij van mij spelen.

Mocht je tips hebben, of dingen lezen die jij anders zou doen, hoor ik het heel graag!
kimmx3
geregistreerd lid
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 sep 2020 16:59
Mijn ras(sen): Vuilnisbak uit het buitenland
Aantal honden: 1

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door kimmx3 »

hewi schreef:ik zou je eerst een rondje dierenarts adviseren, ook voor het likken, hij voelt zich niet fijn denk ik
Ten tweede , kroelkip of niet op moment dat je ook maar met een tand blikkert.....ga je niet meer op bed.
Goede gt, duidelijke regels, en niet zoveel van hem willen en een dierenarts zou mijn advies zijn.
Thanks voor je advies! Ik denk hier inderdaad hetzelfde over en ga dit in gang zetten.
Gebruikersavatar
DeDiana
Zeer actief
Berichten: 19319
Lid geworden op: 13 nov 2011 13:17
Mijn ras(sen): Schotse herdershond langhaar en Spaanse schonen
Aantal honden: 4
Locatie: Spanje

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door DeDiana »

Klinkt wel als defensieve agressie.
Ik zou sowieso een goede gedragstherapeut inschakelen, hem niet meer op bed of bank laten, hem laten onderzoeken door een dierenarts om pijn of ongemak uit te sluiten en voorlopig geen druk op hem leggen door van alles van hem te eisen, door commando's, etc. Dus niet in de positie komen dat jullie tegenover elkaar komen te staan (jij wilt iets anders dan hij), maar altijd vanuit de positie werken dat je samen hetzelfde wilt. En hem rustig begrenzen of een alternatief geven zonder er een correctie van te maken.
kimmx3
geregistreerd lid
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 sep 2020 16:59
Mijn ras(sen): Vuilnisbak uit het buitenland
Aantal honden: 1

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door kimmx3 »

Frootje schreef:Slim om hem niet meer op het bed of de bank te laten. Bij allebei de akkefietjes lees ik dat het op het bed/de bank gebeurde, dus het lijkt me verstandig om hem daar een tijdje gewoon vanaf te houden. Ook ter bescherming van je gezicht inderdaad. Ik ben het ook wel met ZorroMax eens dat ik hem zou laten nakijken bij de dierenarts. Als hij pijn heeft is het fijn om dat te weten en er iets aan te kunnen doen en misschien verbetert (een deel van) het gedrag dan al wel wat. Dat zou mooi meegenomen zijn. Als ik het zo lees is het wel iets waar je echt wat mee moet, hopelijk kan een gedragsdeskundige jullie helpen om het samen weer gewoon gezellig te hebben.

Wat betreft de bijtdrempel, sommige honden bijten inderdaad sneller dan anderen, maar het hoeft niet per se een probleem te zijn. Mijn hond is qua formaat niet vergelijkbaar met de jouwe en dus weinig indrukwekkend, maar het is wel een hondje dat niet schroomt haar tanden te gebruiken om iets duidelijk te maken. Als ze bang is, gaat ze in de aanval. Als ze teveel prikkels binnen heeft gekregen, heeft ze een gigantisch kort lontje. Ik heb ook wel eens haar tanden in mijn arm gehad omdat ze het er allemaal even niet bij kon hebben. Als je de teugels teveel zou laten vieren zou ze vermoedelijk veel vaker en ook om andere redenen bijten, maar als je haar begrijpt en zij weet wat ze aan jou heeft, is ze goud waard. Ik zeg altijd dat het het makkelijkste hondje is dat ik ken, maar dat heeft wel zo moeten groeien. Het had tijd nodig. :F:

Ik bedoel niet dat jouw hond daarin hetzelfde is, zoals ik al zei, er is alleen al een flink formaatverschil zo te zien. Maar afhankelijk van de oorzaak van het gedrag kan zelfs een hond met een heel lage bijtdrempel gewoon een gouden hond zijn voor de baas. Ik zou aan de slag gaan met hond en gedragsdeskundige en kijken waar het schip strandt. Zolang het maar wel veilig blijft voor jezelf. :ok:
Dit bericht doet mij heel veel. Dankjewel daarvoor. Ik vind het heel erg om te zeggen, maar merk dat het vertrouwen echt een deuk heeft opgelopen. Ik ben zo bang dat dat niet meer terugkomt. Terwijl het 99 procent van de tijd ook echt de liefste en makkelijkste hond is. Hij vindt zoveel prima. Is zo rustig in huis, kan goed alleen zijn. Luistert super goed. Zo'n kroelkont en ook zo lief naar anderen als hij je kent. Hoop dat dat vertrouwen echt weer terug kan komen.
kimmx3
geregistreerd lid
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 sep 2020 16:59
Mijn ras(sen): Vuilnisbak uit het buitenland
Aantal honden: 1

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door kimmx3 »

DeDiana schreef:Klinkt wel als defensieve agressie.
Ik zou sowieso een goede gedragstherapeut inschakelen, hem niet meer op bed of bank laten, hem laten onderzoeken door een dierenarts om pijn of ongemak uit te sluiten en voorlopig geen druk op hem leggen door van alles van hem te eisen, door commando's, etc. Dus niet in de positie komen dat jullie tegenover elkaar komen te staan (jij wilt iets anders dan hij), maar altijd vanuit de positie werken dat je samen hetzelfde wilt. En hem rustig begrenzen of een alternatief geven zonder er een correctie van te maken.
Dankje voor je reactie! Even goed om te benoemen. De dag na dit incident was ik nog helemaal van slag. Hij lag op z'n plekje en daar staat sinds kort een (nep)kacheltje. Dat zette ik aan maar vindt hij nogal spannend. Dus liep hij weg. Ik gaf hem toen een paar keer het commando terug te gaan (met duidelijke stem) en toen begon hij ook heel lichtjes te grommen. Toen ik bij mij het besef gekomen dat het inderdaad aan het licht stem verheffen/ commando geven/ hem voor zijn gevoel in het nauw drijven ligt. Zo logisch achteraf maar op dat moment dacht ik er alleen goed aan te doen, door duidelijke regels / leiderschap te geven aan hem, omdat als ik dit niet zou doen hij juist ruimte voelt agressief te kunnen reageren/ baas over mij willen zijn. Dit is zo ontzettend frusterend want je leest/hoort /ziet van alles. Ik doe dit met de juiste bedoelingen omdat ik dacht dat hij daar behoefte aan heeft.

Anyway. Meteen na zijn reactie, dacht ik het veel meer te begrijpen. Ik heb hem toen even gelaten en een tijdje later met een hoge stem enthousiast terug naar zijn plekje gestuurd en beloond. Toen was het helemaal goed.

Ik kan me dus heel erg vinden in jouw advies, en ga hier zeker mee aan de slag. Dankje!
Laatst gewijzigd door kimmx3 op 15 sep 2020 11:53, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
DeDiana
Zeer actief
Berichten: 19319
Lid geworden op: 13 nov 2011 13:17
Mijn ras(sen): Schotse herdershond langhaar en Spaanse schonen
Aantal honden: 4
Locatie: Spanje

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door DeDiana »

kimmx3 schreef:
DeDiana schreef:Klinkt wel als defensieve agressie.
Ik zou sowieso een goede gedragstherapeut inschakelen, hem niet meer op bed of bank laten, hem laten onderzoeken door een dierenarts om pijn of ongemak uit te sluiten en voorlopig geen druk op hem leggen door van alles van hem te eisen, door commando's, etc. Dus niet in de positie komen dat jullie tegenover elkaar komen te staan (jij wilt iets anders dan hij), maar altijd vanuit de positie werken dat je samen hetzelfde wilt. En hem rustig begrenzen of een alternatief geven zonder er een correctie van te maken.
Dankje voor je reactie! Even goed om te benoemen. De dag na dit incident was ik nog helemaal van slag. Hij lag op z'n plekje en daar staat sinds kort een (nep)kacheltje. Dat zette ik aan maar vindt hij nogal spannend. Dus liep hij weg. Ik gaf hem toen een paar keer het commando terug te gaan (met duidelijke stem) en toen begon hij ook heel lichtjes te grommen. Toen ik bij mij het besef gekomen dat het inderdaad aan het licht stem verheffen/ commando geven/ hem voor zijn gevoel in het nauw drijven ligt. Zo logisch achteraf maar op dat moment dacht ik er alleen goed aan te doen, door duidelijke regels / leiderschap te geven aan hem. Dit is zo ontzettend frusterend want je leest/hoort /ziet van alles. Ik doe dit met de juiste bedoelingen omdat ik dacht dat hij daar behoefte aan heeft.

Anyway. Meteen na zijn reactie, dacht ik het veel meer te begrijpen. Ik heb hem toen even gelaten en een tijdje later met een hoge stem enthousiast terug naar zijn plekje gestuurd en beloond. Toen was het helemaal goed.

Ik kan me dus heel erg vinden in jouw advies, en ga hier zeker mee aan de slag. Dankje!
Duidelijkheid zit denk ik niet in álles bepalen voor je hond. Zeker niet als dat dingen zijn waar hij zich niet fijn bij voelt. En je vergroot zijn vertrouwen in jou ook niet door op zo'n moment iets van hem te eisen waarvan hij al heeft aangegeven dat hij zich er ongemakkelijk bij voelt (door weg te lopen bij de kachel). Ik denk dat deze situatie inderdaad een goed voorbeeld is van wanneer je tegenover elkaar komt te staan en hij zich dus defensief gaat opstellen.
Persistence
Zeer actief
Berichten: 4745
Lid geworden op: 17 jan 2016 20:05

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door Persistence »

kimmx3 schreef:Ik vind het heel erg om te zeggen, maar merk dat het vertrouwen echt een deuk heeft opgelopen. Ik ben zo bang dat dat niet meer terugkomt. Terwijl het 99 procent van de tijd ook echt de liefste en makkelijkste hond is. Hij vindt zoveel prima. Is zo rustig in huis, kan goed alleen zijn. Luistert super goed. Zo'n kroelkont en ook zo lief naar anderen als hij je kent. Hoop dat dat vertrouwen echt weer terug kan komen.
Jullie hebben samen ook al zoveel bereikt en ups en downs gehad, dat vertrouwen komt vast wel weer als je weer positieve vooruitgang hebt.
Verder laat ik de adviezen aan anderen hier over maar wens je wel veel succes. Zo te lezen ben je wel iemand die er echt voor gaat. :ok:
Gebruikersavatar
dagmar88
Zeer actief
Berichten: 47376
Lid geworden op: 27 aug 2009 22:54

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door dagmar88 »

kimmx3 schreef: Dankje voor je reactie! Even goed om te benoemen. De dag na dit incident was ik nog helemaal van slag. Hij lag op z'n plekje en daar staat sinds kort een (nep)kacheltje. Dat zette ik aan maar vindt hij nogal spannend. Dus liep hij weg. Ik gaf hem toen een paar keer het commando terug te gaan (met duidelijke stem) en toen begon hij ook heel lichtjes te grommen. Toen ik bij mij het besef gekomen dat het inderdaad aan het licht stem verheffen/ commando geven/ hem voor zijn gevoel in het nauw drijven ligt. Zo logisch achteraf maar op dat moment dacht ik er alleen goed aan te doen, door duidelijke regels / leiderschap te geven aan hem. Dit is zo ontzettend frusterend want je leest/hoort /ziet van alles. Ik doe dit met de juiste bedoelingen omdat ik dacht dat hij daar behoefte aan heeft.

Anyway. Meteen na zijn reactie, dacht ik het veel meer te begrijpen. Ik heb hem toen even gelaten en een tijdje later met een hoge stem enthousiast terug naar zijn plekje gestuurd en beloond. Toen was het helemaal goed.

Ik kan me dus heel erg vinden in jouw advies, en ga hier zeker mee aan de slag. Dankje!

Ja. Maar dat zit hem in de dagdagelijkse zaken. Die escalatie is een symptoom.
Op dat moment zorg je dus dat je deëscaleert. Liever voorkom je dat je hem in een positie brengt dat hij zo ongemakkelijk voelt, maar als het al zo ver is geef je hem de ruimte, een uitweg.
Al ga je zelf even naar de wc of de afwas doen als naar de mand sturen op dat moment te veel spanning geeft.
Het is niet dat je het laat gaan, maar het is gewoon niet het moment. Pas wanneer je daarna zelf uit die emotie bent, kun je weer verder met kaders geven.

Waarom vond je het in die situatie nodig het zo op de spits te drijven?
kimmx3
geregistreerd lid
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 sep 2020 16:59
Mijn ras(sen): Vuilnisbak uit het buitenland
Aantal honden: 1

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door kimmx3 »

dagmar88 schreef:
kimmx3 schreef: Dankje voor je reactie! Even goed om te benoemen. De dag na dit incident was ik nog helemaal van slag. Hij lag op z'n plekje en daar staat sinds kort een (nep)kacheltje. Dat zette ik aan maar vindt hij nogal spannend. Dus liep hij weg. Ik gaf hem toen een paar keer het commando terug te gaan (met duidelijke stem) en toen begon hij ook heel lichtjes te grommen. Toen ik bij mij het besef gekomen dat het inderdaad aan het licht stem verheffen/ commando geven/ hem voor zijn gevoel in het nauw drijven ligt. Zo logisch achteraf maar op dat moment dacht ik er alleen goed aan te doen, door duidelijke regels / leiderschap te geven aan hem. Dit is zo ontzettend frusterend want je leest/hoort /ziet van alles. Ik doe dit met de juiste bedoelingen omdat ik dacht dat hij daar behoefte aan heeft.

Anyway. Meteen na zijn reactie, dacht ik het veel meer te begrijpen. Ik heb hem toen even gelaten en een tijdje later met een hoge stem enthousiast terug naar zijn plekje gestuurd en beloond. Toen was het helemaal goed.

Ik kan me dus heel erg vinden in jouw advies, en ga hier zeker mee aan de slag. Dankje!

Ja. Maar dat zit hem in de dagdagelijkse zaken. Die escalatie is een symptoom.
Op dat moment zorg je dus dat je deëscaleert. Liever voorkom je dat je hem in een positie brengt dat hij zo ongemakkelijk voelt, maar als het al zo ver is geef je hem de ruimte, een uitweg.
Al ga je zelf even naar de wc of de afwas doen als naar de mand sturen op dat moment te veel spanning geeft.
Het is niet dat je het laat gaan, maar het is gewoon niet het moment. Pas wanneer je daarna zelf uit die emotie bent, kun je weer verder met kaders geven.

Waarom vond je het in die situatie nodig het zo op de spits te drijven?

Je bedoelt met bovenstaande?

zijn geschiedenis kennen, toch ergens een beetje bang zijn dat hij toch nog dominant/ agressief kan reageren.
Daarom het gevoel hebben dat het belangrijk is dat als ik hem iets zeg, hij ook moet luisteren omdat als hij de ruimte voelt om te kunnen doen wat hij zelf wilt, ook de ruimte voelt om baas over mij te zijn / dominant kan gaan doen. Met dat oog dacht ik dat het belangrijk is leiderschap te tonen en door te zetten als iets van hem vraag (op een normale manier uiteraard!)

Toen hij juist ging grommen op dat moment, kon ik het allemaal plaatsen. Hij is bang en verzet zich hier tegen. Nu begon hij gelukkig licht te grommen, verder onderdanige houding. Later las ik ook over defensieve agressie. Toen kwam ook het besef dat dat op bed waarschijnlijk is gebeurd.

Ik gaf hem een commando. Hij luisterde niet dus zei ik het nog een paar keer. Omdat hij waarschijnlijk extra gevoelig is voor stem verheffen was dat voor hem al een straf, maar omdat ik wellicht doorging en hij zich daardoor bedreigd voelde (hij lag aan de kant van de muur in bed) hij dus uitviel.
Sandra&co

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door Sandra&co »

Weinig toe te voegen aan bovenstaande, je hebt inderdaad realtime professionele hulp nodig met dit probleem. Toevallig las ik gisteren dit artikel, kijk eens of je hier wat in herkent? Niet per se als oplossing, maar voor een stukje begrip waar het gedrag vandaan kán komen.
https://www.facebook.com/HondenBaasBege ... 9041705524

Verder vind ik dat je super bezig bent. Je houdt van je hond en je doet je stinkende best. Petje af. Heel veel succes samen!
Gebruikersavatar
Fotogravinnetje
Technisch beheer
Berichten: 15808
Lid geworden op: 30 dec 2014 16:43
Mijn ras(sen): Markiesjes: Elco (maart 2014) en zijn zoon Gait (oktober 2016). (Gait = Gerrit in dialect)
Aantal honden: 2
Locatie: Krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door Fotogravinnetje »

Je moet kaders stellen waar dat nodig is, maar binnen die kaders vrijheid geven. Bij niet luisteren ALTIJD eerst bepalen wat de oorzaak van het niet-luisteren is. Ik maak zelf ook onderscheid tussen commando's die echt opgevolgd moeten worden en verzoeken. Waar ze gaan liggen, maakt niet zo veel uit in de meeste gevallen, dus meestal als ik ze dan vraag ergens te gaan liggen, is dat een verzoek. Meestal is de intentie dan dat ze kalmeren of even uit de weg gaan. Als ze voldoen aan die intentie is het goed genoeg. Ik maak met m'n lichaamstaal en met de manier van opdracht geven duidelijk in hoeverre het strak opgevolgd moet worden. Een 'kom eens' is dus redelijk vrijblijvend, een 'hier' moet opgevolgd worden (omdat er een fietser aankomt bijvoorbeeld). De meeste communicatie gaat via dergelijke vrijblijvende commando's, gewoon omdat dat beter bij mij past en het doet naar mijn idee recht aan het feit dat het ook individuen zijn. Maar daardoor is het ook extra duidelijk als ze buiten de kaders willen gaan. Dan gaat meteen het vrijblijvende eraf. En dat geeft duidelijkheid en gekaderde vrijheid tegelijk.
Alfilillo
Zeer actief
Berichten: 4978
Lid geworden op: 01 aug 2016 11:48
Mijn ras(sen): Kruising en podenco(kruising)
Aantal honden: 2
Locatie: Sant Pere de Ribes (Barcelona)

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door Alfilillo »

Er is al heel veel zinnigs geschreven, waar ik niet zo veel aan toe te voegen heb.

Ik vroeg me alleen nog af wat de gedragstherapeut heeft gezegd over wat jíj moet veranderen.

Succes. Dat vertrouwen in elkaar komt vast weer terug.
Afbeeldingalfillilo (1) by [url=https://www.flickr.com/photos/157306925@N05/]

Alfil & Lily
Gebruikersavatar
Caro.
Zeer actief
Berichten: 31794
Lid geworden op: 23 apr 2002 03:52
Mijn ras(sen): Spaanse Draak
Aantal honden: 1
Contacteer:

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door Caro. »

Ook ik ga mee met het advies van naar de dierenarts en pijn en ongemak uitsluiten.

Verder... ik heb ook een hond zonder socialisatie achtergrond, uit Spanje, die bij ons kwam toen ze 5.5 maand oud was. Klinkt heel jong, maar
een heel belangrijk deel in de ontwikkeling en socialisatie heeft ze gemist.
Ze was dus ook bang voor alles, fietsers, auto's, regen, tv, mensen, harde stemmen, iets laten vallen was helemaal drama, en ga zo maar door.
We hadden één heel groot geluk en dat was dat ze ons meteen als baasjes bombardeerde en dit meteen goed zat. Geen sprake van agressie naar
ons toe. Waarom ik dan toch reageer? omdat ik de stress factoren en de blokkades wel herken.

Wij hebben heel lang, maanden, de tijd genomen om haar heel rustig te laten wennen. Om iedere dag hetzelfde ommetje te maken, net zolang
totdat ze daar helemaal op d'r gemak was. Gewenning aan auto's een minuutje per dag.
Alles tot in die mate dat ze het kon incasseren en verwerken.

Nu zijn we ruim 2 jaar verder en nog altijd heeft ze een limiet tot wat ze aan kan. Soms kunnen we een uur buitenlopen, soms is 10 minuten
teveel, want de eerste rammelende auto is prima, de tweede scooter die vlak langsgaat is ook best hoor, maar dan de dreun van de vuilniswagen
in de verte is de limiet.
Inmiddels herken ik feilloos de signalen, net wat meer gespannen lopen, de oogjes die onrustig beginnen te staan en ik weet dat ik op dat moment
niet vlak langs een fietser moet lopen, want dan springt ze op. Normaal gesproken doet ze dat niet, maar alles is op dat moment een trigger.
Probeer dus heel goed op de signalen van je hond te letten.

Dan het stem verheffen is hier ook blokkade: laatst eenzelfde soort akkefietje als jij met op de plaats sturen. Ze deed iets wat niet mocht en
moest op d'r plaats, maar blijkbaar was ik al geërgerd en zei het met een stemverheffing... blokkade! In elkaar gedoken lopen, maar echt niet
dat ze op d'r plek ging.
Aan ieders geduld komt een einde, dus ik nog een keer strenger 'op je plaats NU!' en weer hetzelfde verhaal.
Gelukkig kon ik op tijd omschakelen... het was geen onwil van haar, maar ze slaat dicht en weet het echt niet meer.
Ik ben rustig gaan zitten, heb haar op een andere toon bij me geroepen, even gekroeld samen en toen rustig met mijn hand op haar plaats
'kom maar meisje, ga maar op je plaats' en hoppa daar ging ze op d'r plaats.

Streng zijn en op je strepen staan, heeft geen nut bij een hond die blokkeert en/of die zich in het nauw gedreven voelt.
Goddank reageert mijn hond niet met agressie, maar het andere verhaal blijft hetzelfde.
Kalm, kalmer en nog kalmer blijven. Een eindeloos geduld en een manier van samenwerken vinden. Geen commando's als de hond
strest of bang of verdedigend is, zoek een manier van samenwerken waarin rust, kalmte en evenwicht centraal staat.

Ik vind het in ieder geval top dat je er zoveel tijd en moeite insteekt en zeker dat je niet meteen zegt 'bijten? weg hond' :ok:
Zit niet teveel in over dingen die fout zijn gegaan... van fouten leer je en een volgende keer doe je het anders.
Als ik het zo lees is je hond echt geen agressieve hond, maar een hond met een gebruiksaanwijzing waarbij je goed de grenzen
moet leren kennen.
Afbeelding
A good dog never dies...

Ben je op zoek naar een gezellig en creatief PSP forum klik hier
Gebruikersavatar
Tineke
Zeer actief
Berichten: 13997
Lid geworden op: 10 jan 2014 15:21
Aantal honden: 3

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door Tineke »

Je hebt al wat adviezen gekregen waar je mee aan de slag kunt , en ik zou zeker daar hulp bij inroepen zodat je weer verder kunt en je vertrouwen weer terugkomt.
Want dat dit soort incidenten je vertrouwen schaad kan ik mij heel goed voorstellen.
Afbeelding
De honden van voorbij, ze blijven in mijn leven
De honden van voorbij ,ik blijf met ze verweven.

https://www.facebook.com/Hondenherplaatsingennl
kimmx3
geregistreerd lid
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 sep 2020 16:59
Mijn ras(sen): Vuilnisbak uit het buitenland
Aantal honden: 1

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door kimmx3 »

Caro. schreef:Ook ik ga mee met het advies van naar de dierenarts en pijn en ongemak uitsluiten.

Verder... ik heb ook een hond zonder socialisatie achtergrond, uit Spanje, die bij ons kwam toen ze 5.5 maand oud was. Klinkt heel jong, maar
een heel belangrijk deel in de ontwikkeling en socialisatie heeft ze gemist.
Ze was dus ook bang voor alles, fietsers, auto's, regen, tv, mensen, harde stemmen, iets laten vallen was helemaal drama, en ga zo maar door.
We hadden één heel groot geluk en dat was dat ze ons meteen als baasjes bombardeerde en dit meteen goed zat. Geen sprake van agressie naar
ons toe. Waarom ik dan toch reageer? omdat ik de stress factoren en de blokkades wel herken.

Wij hebben heel lang, maanden, de tijd genomen om haar heel rustig te laten wennen. Om iedere dag hetzelfde ommetje te maken, net zolang
totdat ze daar helemaal op d'r gemak was. Gewenning aan auto's een minuutje per dag.
Alles tot in die mate dat ze het kon incasseren en verwerken.

Nu zijn we ruim 2 jaar verder en nog altijd heeft ze een limiet tot wat ze aan kan. Soms kunnen we een uur buitenlopen, soms is 10 minuten
teveel, want de eerste rammelende auto is prima, de tweede scooter die vlak langsgaat is ook best hoor, maar dan de dreun van de vuilniswagen
in de verte is de limiet.
Inmiddels herken ik feilloos de signalen, net wat meer gespannen lopen, de oogjes die onrustig beginnen te staan en ik weet dat ik op dat moment
niet vlak langs een fietser moet lopen, want dan springt ze op. Normaal gesproken doet ze dat niet, maar alles is op dat moment een trigger.
Probeer dus heel goed op de signalen van je hond te letten.

Dan het stem verheffen is hier ook blokkade: laatst eenzelfde soort akkefietje als jij met op de plaats sturen. Ze deed iets wat niet mocht en
moest op d'r plaats, maar blijkbaar was ik al geërgerd en zei het met een stemverheffing... blokkade! In elkaar gedoken lopen, maar echt niet
dat ze op d'r plek ging.
Aan ieders geduld komt een einde, dus ik nog een keer strenger 'op je plaats NU!' en weer hetzelfde verhaal.
Gelukkig kon ik op tijd omschakelen... het was geen onwil van haar, maar ze slaat dicht en weet het echt niet meer.
Ik ben rustig gaan zitten, heb haar op een andere toon bij me geroepen, even gekroeld samen en toen rustig met mijn hand op haar plaats
'kom maar meisje, ga maar op je plaats' en hoppa daar ging ze op d'r plaats.

Streng zijn en op je strepen staan, heeft geen nut bij een hond die blokkeert en/of die zich in het nauw gedreven voelt.
Goddank reageert mijn hond niet met agressie, maar het andere verhaal blijft hetzelfde.
Kalm, kalmer en nog kalmer blijven. Een eindeloos geduld en een manier van samenwerken vinden. Geen commando's als de hond
strest of bang of verdedigend is, zoek een manier van samenwerken waarin rust, kalmte en evenwicht centraal staat.

Ik vind het in ieder geval top dat je er zoveel tijd en moeite insteekt en zeker dat je niet meteen zegt 'bijten? weg hond' :ok:
Zit niet teveel in over dingen die fout zijn gegaan... van fouten leer je en een volgende keer doe je het anders.
Als ik het zo lees is je hond echt geen agressieve hond, maar een hond met een gebruiksaanwijzing waarbij je goed de grenzen
moet leren kennen.
Oh wat herken ik hier veel!! En als ik nu terug ga denken is het vaker gebeurd dat op het moment dat hij niet luistert en dus van mij een commando op MOET volgen zoals op zijn plaats liggen, hij het juist niet doet en heel schichtig gaat doen. En als ik nu terugdenk klopt het dat op het moment dat je hem even wat tijd gunt, hem positief benadert en het dan vraagt, het wel lukt. Ik weet dat het een heel gevoelig hondje is maar ik heb altijd gedacht dat dit uittesten was. Als ik het nu allemaal zo lees, is het inderdaad denk ik gewoon teveel voor hem op dat moment.

Ik ben je heel dankbaar voor je reactie Ik vond het best een stap om hier mijn verhaal te doen omdat ik sowieso wist dat ik dingen verkeerd aanpak en dat te horen zou krijgen, maar natuurlijk heb ik het beste voor met Sammy. Ik wil echt wat het beste voor hem is. Maar hondeneigenaar zijn betekent niet dat ik het meteen allemaal maar snap. Heel blij dat ik toch de stap heb genomen om hier mijn verhaal te doen. Geeft me toch weer vertrouwen om er voor te gaan. Nogmaals bedankt voor je reactie!!
Gebruikersavatar
dagmar88
Zeer actief
Berichten: 47376
Lid geworden op: 27 aug 2009 22:54

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door dagmar88 »

kimmx3 schreef:
Je bedoelt met bovenstaande?

zijn geschiedenis kennen, toch ergens een beetje bang zijn dat hij toch nog dominant/ agressief kan reageren.
Daarom het gevoel hebben dat het belangrijk is dat als ik hem iets zeg, hij ook moet luisteren omdat als hij de ruimte voelt om te kunnen doen wat hij zelf wilt, ook de ruimte voelt om baas over mij te zijn / dominant kan gaan doen. Met dat oog dacht ik dat het belangrijk is leiderschap te tonen en door te zetten als iets van hem vraag (op een normale manier uiteraard!)

Toen hij juist ging grommen op dat moment, kon ik het allemaal plaatsen. Hij is bang en verzet zich hier tegen. Nu begon hij gelukkig licht te grommen, verder onderdanige houding. Later las ik ook over defensieve agressie. Toen kwam ook het besef dat dat op bed waarschijnlijk is gebeurd.

Ik gaf hem een commando. Hij luisterde niet dus zei ik het nog een paar keer. Omdat hij waarschijnlijk extra gevoelig is voor stem verheffen was dat voor hem al een straf, maar omdat ik wellicht doorging en hij zich daardoor bedreigd voelde (hij lag aan de kant van de muur in bed) hij dus uitviel.
:ok:

Zijn ligplaats moet een veilige zone zijn. Dus of je verplaatst het kacheltje, of zijn plaats naar een plek waar niet allerlei gedoe is.
Misschien een hekje/plaat of een nylon bench om de fysieke grenzen daarvan duidelijk te hebben en er een holletje van te maken.
Hij kan niet ontladen als hij daar ook nog van jou de confrontatie op moet zoeken.

Hij wil vanuit onzekerheid zijn omgeving beheersen. Hij zoekt dus voorspelbaarheid. Dat is iets anders dan dat hij er opuit is jou te overheersen.,
Dat deel zou ik dus lekker laten varen en die voorspelbaarheid geven. Je hond heeft heus liever dat dat van jou uit komt.
laeken
Zeer actief
Berichten: 32016
Lid geworden op: 26 sep 2002 19:45
Aantal honden: 0

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door laeken »

Je zet de hond onbedoeld veeeel teveel onder druk. Een hond die wegkijkt mag je helemaal niet benaderen. Dan doe je zelf een stap terug. Dus zeggen dat hij moet liggen terwijl hij totale deemoed laat zien is de reden van de beet. En al zijn agressie komt zo te lezen voort uit doorgaan terwijl de hond signalen geeft die je kan vergelijken met doe mij aub niks. Ik ben niemand. Een niks. Een hond die dat doet verdient niks anders dan jouw respect en dus loop je kalm weg van de hond en die kan dan ontspannen. Zelfs mijn hondjes bijten mij als ik ze teveel onder druk zet. Totaal normaal. Zit zeggen op een strenge toon tegen een volledig deemoedige hond is totaal niet wat je moet doen. Ik snap je wel. Je ziet alleen niet goed wat jouw hond jou zegt. Kop afwenden. Op de rug liggen. Oren plat naar achter. Mondhoeken naar achter. Allemaal directe redenen om te stoppen met wat je doet naar de hond. Voor mij geldt dit voor elke hond. Wat ik zeg. Als je tegen mijn reu kaffert en hij maakt zich klein maar je gaat door en wil hem pakken dan hapt hij. Hij hapt terug zodra deemoedig tonen jou niet laat stoppen. De teef doet dat trouwens ook hier. Dus als er kinderen op haar kop zitten en ze maakt zich klein en gaat op haar rug liggen zeg ik meteen stoppen. Gaan ze door dan snapt ze. Ze kan niet anders. Ze zoeken de grens op net als jij.
Afbeelding
Gebruikersavatar
pioenroos
Zeer actief
Berichten: 3973
Lid geworden op: 23 sep 2010 09:58
Mijn ras(sen): xteckel Mies, eurasier Diem en schapendoes in deeltijd Flora.
Aantal honden: 2

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door pioenroos »

Ik zou ook proberen los te laten dat het niet luisteren te maken heeft met opstandig/dominant zijn of jou uittesten.

Duidelijke kaders aan hem geven is nodig om hem vertrouwen te geven, hem te laten weten wat hij kan verwachten van de situatie en van jou.

Ik denk dat de agressie die hij laat zien komt uit het niet snappen van wat de bedoeling is, angst en/of zijn stress emmer die overloopt.
En bij angst/stress heb je, net als bij mensen, dat een hond op 3 manieren kan reageren: fight, flight of freeze. Veel honden zullen vluchten. Die van jou gaat kennelijk van freeze snel naar fight. Die agressie die je ziet is is dan doodsangst.
Aan jou de taak dus om te gaan herkennen wanneer hij onder spanning komt te staan en dat om te gaan buigen en voorkomen.

Sterkte, ik kan me heel goed voorstellen dat die heftige agressie naar is om te zien in je eigen hond :blauwoog:
Afbeelding
laeken
Zeer actief
Berichten: 32016
Lid geworden op: 26 sep 2002 19:45
Aantal honden: 0

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door laeken »

De agressie die jij van deze hond ziet is noodweeragressie omdat jij zijn totale deemoed niet ziet. Niet meer en niet minder. Misschien zelfs wel angstagressie. De hond kan niks anders. Als die zijn lichaam laat zeggen "ik ben lucht, negeer mij, ik ben niemand" en jij gaat hem corrigeren en commando's geven dan wordt je gebeten. Je snapt de hond helaas niet. Deze hond heeft iemand nodig die afstand kan nemen en die traint op een hele duidelijke manier. Niet corrigeren. Niet commanderen. Rust en lichaamstaal.
Afbeelding
kimmx3
geregistreerd lid
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 sep 2020 16:59
Mijn ras(sen): Vuilnisbak uit het buitenland
Aantal honden: 1

Re: Mijn hond heeft me gebeten, wat te doen?

Ongelezen bericht door kimmx3 »

Alfilillo schreef:Er is al heel veel zinnigs geschreven, waar ik niet zo veel aan toe te voegen heb.

Ik vroeg me alleen nog af wat de gedragstherapeut heeft gezegd over wat jíj moet veranderen.

Succes. Dat vertrouwen in elkaar komt vast weer terug.

Hij vertelde dat wij heel veel dingen doen niet vanuit het oogpunt voor het beestje maar omdat wij onszelf daar goed door voelen; dus hond altijd laten spelen met andere honden. Daar genieten wij van, maar is dat ook altijd het beste voor het beestje? En zo gaf hij ook als voorbeeld dat het voor een hond helemaal niet erg is om regels en structuur te hebben. Wij vinden vaak iets al gauw heel zielig maar een hond heeft hier juist behoefte aan.

Verder focust hij heel erg op het contact maken met de hond tijdens uitlaten. Dit ben ik gaan trainen met het zeggen van zijn naam en tegelijkertijd zachtjes contact te maken door een rukje (heel licht) aan de riem te geven, en meteen met een hoge stem te belonen. Wat we nu vaak doen is dat hij de heenweg vrij zijn behoefte mag doen/ overal mag snuffelen, maar als we een hond passeren maak ik dus contact met hem waardoor ik de focus naar andere honden voor ben. Zodra die focus er is, kan er namelijk agressie ontstaan. En op de terug weg maakt hij constant contact met mij. Dit heeft er in geresulteerd dat het gedrag naar andere honden zoveel is verbeterd en dat hij zelfs los kan lopen in het bos en goed gefocust blijft op mij. Dit was voorheen niet.
Plaats reactie

Terug naar “Discussieforum”