Griffon Korthals

Moderator: moderatorteam

Gesloten
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Branka
Site Moderator
Berichten: 19349
Lid geworden op: 25 jul 2003 11:25
Ik heb een hond: Ja
Mijn ras(sen): Golden Retriever
Aantal honden: 1
Locatie: Odoorn

Griffon Korthals

#1 Bericht door Branka »

Rasbeschrijving en foto’s zijn aangeleverd door Ranetje

De raskenmerken van de Korthals Griffon zijn in oktober 1887 te Mainz door 16 erkende fokkers protocollair vastgelegd en zijn sindsdien niet gewijzigd.
Dit ras is derhalve één van de oudste -misschien wel het oudste- jachthonden-ras op het continent. De Korthals Griffon dankt zijn naam en zijn bestaan aan Eduard Karel Korthals (1851-1896) , zoon van een rijke Amsterdamse reder. Hij was een man die alleen voor honden, kynologie en de jacht leefde. Zijn hele leven was daaraan gewijd.

Reeds op twintigjarige leeftijd gaf hij blijk van zijn vaste voornemen om jachthonden te gaan fokken. Zijn “Eerste Kennelboek”, dat nog steeds in het bezit van de club is, dateert al van januari 1872. In 1874 begon hij met de opbouw van een constant verervend ruwharig jachthondenras. In dat jaar koopt hij van zijn vriend Amand een zevenjarige teef, genaamd Mouche en de driejarige reu Hector. Uit deze combinatie worden in september van hetzelfde jaar de eerste Korthals Griffons geboren.

Door zorgvuldige fokkeuze en voortdurende selectie wilde hij bepaalde raskenmerken vastleggen. Het doel dat hem voor ogen stond was een onverschrokken, harde en snelle hond met een scherpe neus, spoorvast, die graag te water gaat.

Tussen 1874 en 1886 is hem dit gelukt, dankzij enorme praktische kennis, een rijke ervaring met jachthonden, goed inzicht in de erfelijkheidsmogelijkheden, een groot doorzettingsvermogen en de beschikking over voldoende financiële middelen.
Hij noemde deze hond: Griffon. Dit was de naam die reeds eeuwenlang in West-Europa werd gebruikt voor ruwharige honden van verschillend slag. 29 Juli 1888 richtte hij met een groot aantal ander Griffonliefhebbers een Europese rashonden-vereniging op die de “Griffonclub” werd genoemd. De club begon met twee nieuwigheden: zij organiseerde veldwedstrijden in het voor- en najaar en zij gaf een Griffon Stamboek uit waarin alle raszuivere Korthals Griffons werden opgenomen. Deze club heeft de twee wereldoorlogen helaas niet overleefd.

Momenteel zijn er gelukkig weer Griffonclubs in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Italië, Denemarken en Noord-Amerika (VS en Canada).


De Griffon is een temperamentvolle veelzijdige jachthond, zowel voor als na het schot. Een hond met een prima neus, die rotsvast voorstaat, goed onder appel staat en alles te land of te water apporteert. Hij mag dan ook geen watervrees hebben. Hij is bovendien in de winter tegen koude en vorst bestand en ondanks zijn temperament en jachtpassie kan hij lang afliggen
en op post zitten.
Het is een goed gebouwde, ruwharige hond, vol kracht en adel met een niet te brede schedel en een lange en vierkante voorsnuit. De donkergele tot bruine ogen hebben borstelige wenkbrauwen; de goed ontwikkelde snor en baard geven de hond zijn kenmerkende vaste en zelfverzekerde uitdrukking.

Zijn kleur is blauwgrijs met bruin, grauw met bruine platen of eenkleurig bruin, dan wel bruin met grijs doorschoten. Wit met bruine kop is ook toegestaan, doch komt erg weinig voor. Op de kop ruig dicht haar en bovendien een garnituur (snor en baard) om de snuit. In Holland werden zij daarom smousbaarden of ruigbaarden genoemd. De vacht van een Korthals Griffon moet regelmatig verzorgd worden. De vacht is ruig en hard, voelt aan als fijn draad- of varkenshaar, nooit wolachtig of gekruld. Onder het ruwe, langere bovenhaar bevindt zich dicht, zacht onderhaar. Bij voorkeur blauwgrijs, grijs met bruine platen of geheel effen bruin, vaak met grijze haren doorschoten. Wit met bruin of wit met oranje is ook toegestaan.
De hond moet rechthoekig gebouwd zijn, d.w.z. ongeveer 10% langer dan hoog. De stokmaat van de teven is 50 - 55 cm en van de reuen 55 - 60 cm. Tenslotte heeft hij bij voorkeur donkere ogen.

Fresia Aster (Claire) van "t Holtlaand
Afbeelding

Ita van de Mennink Weide
Afbeelding

Bron: https://www.griffonkorthals.nl
Afbeelding

Gesloten

Terug naar “Rasgroep 7: Staande Honden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast